Петък, Август 14, 2020

Кървене за здраве

В продължение на хиляди години лекарите се придържали към убеждението, че болестта е просто резултат на малко „лоша кръв“.
Техниката  вероятно започва с древните шумери и египтяни, но става обичайна практика по времето на класическа Гърция и Рим.
Влиятелни лекари като Хипократ и Гален твърдят, че човешкото тяло е пълно с четири основни вещества, или „хумори“ - жълта жлъчка, черна жлъчка, храчки и кръв - и те трябва да бъдат поддържани в равновесие, за да се поддържа добро здраве.7 unusual ancient medical techniquess featured photo 1 


Имайки това предвид, пациентите с треска или друга болест често се диагностицират с изобилие от кръв.
За да възстанови телесната хармония, лекарят просто ще отреже вена и ще изцеди някои от техните жизнени течности в съд.
В някои случаи дори се използват пиявици за изсмукване на кръвта директно от кожата.

Макар че лесно може да доведе до случайна смърт от загуба на кръв, флеботомията продължава като обща медицинска практика чак до 19-ти век. 
Средновековните лекари предписват изтичане на кръв като лечение за всичко - от възпалено гърло до чума, а някои бръснари го посочват като услуга, заедно с прически и бръснене. Практиката най-накрая излеза от мода, след като нови изследвания показат, че това може да причини повече вреда, отколкото полза, но пиявиците и контролираното кръвоизтичане все още се пректикуват и днес като лечение за някои редки болести. 

 

Hieronymus Bosch Removing the Rocks from the Head Detail
Трепанация

Най-старата форма на хирургия в човечеството. Още преди 7000 години цивилизациите по света се занимавали с трепанация - пробиване на дупки в черепа като за лечение на болести. 
Изследователите могат само да спекулират за това как и защо тази форма на мозъчна хирургия се развива за първи път. Общата теория твърди, че тя може да е била някаква форма на племенен ритуал или дори метод за освобождаване на зли духове, за които се смята, че притежават болните и психично болните. Трети твърдят, че това е по-конвенционална хирургия, използвана за лечение на епилепсия, главоболие, абсцеси и кръвни съсиреци. Трепанирани черепи, намерени в Перу, подсказват, че това е често срещано спешно лечение за почистване на костни фрагменти, вследствие на фрактури на черепа и доказателства показват, че много от пациентите са оцелели след операцията.

Живак

Живакът е известен със своите токсични свойства, но някога е бил използван като еликсир и локално лекарство.
Древните перси и гърци го смятали за полезен мехлем, а китайските алхимици от втори век ценяли високо течния живак и червения живачен сулфид за тяхната способност да увеличат живота и жизнеността. Някои лечители обещавали, че консумацията на напитки, съдържащи отровните живак, сяра и арсен, подсигуряват на пациентите вечен живот и способност да ходят по вода. Една от най-известните жертви на тази диета е китайският император Цин Ши Хуан, който умира, след като е погълнал хапчета с живак, за да стане безсмъртен.

От Ренесанса до началото на 20-ти век, живакът се е използвал и като популярно лекарство за болести, предавани по полов път като сифилис.
Докато някои сведения твърдят, че лечението с тежки метали е било успешно в борбата с инфекции, пациентите често умирали от увреждане на черния дроб и бъбреците, причинено от живака.

 

Канибалистични медикаменти

Страдате от постоянни главоболия, мускулни спазми или стомашни язви? 
Някога вашият местен лекар ще ви предпише еликсир, съдържащ човешка плът, кръв или кост. Така наречената „трупна медицина“ - тревожна практика продължила стотици години. Римляните вярвали, че кръвта на загиналите гладиатори може да излекува епилепсия, а аптекарите от 12-ти век са били известни с това, че държат запас от „мумия на прах“ - екстракт, направен от мумии, разграбени от Египет.
В Англия през 17-ти век, крал Карл II бил известен с насладата си от „Кралски капки“ - възстановителна напитка, направена от натрошен човешки череп и алкохол.

Счита се, че тези канибалистични лекарства са били определяни като магически.
Консумирайки останките на човешки труп, пациентът поглъща и част от духа на починалия, което води до повишена жизненост и благосъстояние.
Видът на предписаното лечение обикновено съответства на вида на заболяването - черепът се използва за мигрена, а човешката мазнина за болки в мускулите, а получаването на пресни запаси може да се окаже тъмен процес.
В някои случаи болните присъстват на екзекуции с надеждата да получат евтина чаша от кръвта на прясно убития човек.


Източник: History Channel ; CrashCourse History of Science #9
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up