Петък, Октомври 18, 2019

BreastCancer okЗа единадесета поредна година Центърът за защита правата в здравеопазването организира безплатни профилактични прегледи за рака на гърдата на жените в малките общини и отдалечени населени места. Кампанията се осъществява благодарение на събраните средства в кампанията „Избери за да помогнеш” на Райфайзен банк. Това е седма поредна година, в която скрининговата програма на ЦЗПЗ в включена в кампанията на банката. Събраните средства са в размер на 21 048 лв лева от самата банка и нейни служители и 580 лева, постъпили като, външни дарения.

Скринингът е насочен към хората, които са най-затруднени по финансови и географски причини да получат медицинска помощ. Основната цел на проведените до сега изследвания беше ранната диагностика на рака на гърдата, като заболяване, което е най-разпространено и е сред основните причинители на инвалидизация и смърт при жените. Скринингър за рак на гърдата включва клиничен преглед от лекар специалист в областта на мамологията, ехографско изследване и мамография на всички съмнителни случаи. Ехографът е дарение от фондация „Моята млада България”, а подвижният мамографът от Ротари Интернешанъл.

От началото на кампанията до сега са прегледани над 35 000 жени при над 5000 са открити различни видове отклонения, а при над 1500 е диагностициран рак в различни стадии. Всички пациенти с отклонения от нормата са насочени за по-нататъшно уточняване и лечение в специализирани болници.

За първи път през тази година година инициативата ще бъде разширена и ще включва и скрининг за рак на простатата жлеза при мъжете. Скринингът ще се осъществи, чрез вземане на кръв и изследване на нивото на туморния маркер – простатно специфичен антиген. ракът на простатата е сред най-честите злокачествени заболявания при мъжете, причиняващи инвалидизация и смърт. От ключово значение и пори двата вида рак е ранното откриване, което увеличава значително шансовете за успешно лечение.

Всички мъже и жени над 50 годишна възраст от общините, в които ще се проведат изследванията са поканени да посетят нашите специалисти. Изследванията и прегледите са напълно безплатни.

Всяка община, която отговаря на условията да няма разкрита болница и да е отдалечена от градове с такива може да заяви участие в скриниговата програма на телефон 0885906376 или на електронната ни поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Прегледите се извършват в извънработно време, като искаме от общинската администрация да предостави подходящо помещение, да огласи сред населението инициативата и да направи предварително записване на желаещите. Последното е необходимо за да се планират необходимите за извършването на прегледите ресурси и да не се струпват хора по едно и също време пред кабинетите за изследване.

Тъй като финансовите средства не са неограничени, при равни други условия с предимство ще се ползват онези общини, които са подали по-рано своите заявки и в които до сега не са провеждани профилактични прегледи.

Още информация за кампанията можете да намерите на нашата Интернет страница в менюто „Скрининг” http://czpz.org/screening  и на страницата на кампанията „Избери за да помогнеш” 

https://izberi.rbb.bg/. 

 

Log in or Sign up