Петък, Декември 13, 2019

660 355608a9d84e0f47ad3874ade27525b9Поех ангажимент до 21 март да направя анализ за състоянието на онкологичните центрове. Ще включим и тях и в зависимост от възможностите, ще преценим как да ги подпомогнем”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА. Здравният министър бе във Велико Търново, където взе участие в Осмата политическа академия на Жени ГЕРБ. В своето изложение пред форума той препоръча на общинските болници да се поучат от примера на държавните болници, които само за година са стопили дълговете си с 27% в резултат на прилагането на поредица от оздравителни мерки и по-строга финансова дисциплина.

По думите на Кирил Ананиев той е получил писмо от Асоциацията на онкологичните центрове, които не са били включени в групата на лечебните заведения, предвидени да получат средства след като Министерски съвет одобри допълнителен ресурс от 30 млн.лв., предназначен за държавните и общинските болници.

Министърът уточни, че предстои да бъде изяснено точно какъв ресурс ще бъде насочен към онкоцентровете.

„Всеки момент очаквам получаването на обещаните 30 млн.лева от Министерството на финансите, с които се прави корекция на бюджета на МЗ. Готови сме с разпределението и веднага ще преведем парите. Независимо от това, че средствата не са изпратени, ние сме предоставили разчетите на общинските болници. Те знаят с какво ще разполагат и могат вече да си правят разпределение на парите“ каза Кирил Ананиев.

 Той сподели, че ако е директор на каквато и да е болница, преобладаващо би ги дал за възнаграждение на персонала.

“До понеделник сме спуснали указания до РЗИ-тата и справка, която трябва да попълнят всички центрове и през здравните инспекции, информацията ще дойде в министерството. През следващата седмица ще направя анализ за това коя болница, в какво състояние е, по какви причини е стигнала до него. Във всяка болница ситуацията е съвсем различна”, обясни министър Ананиев.

Той коментира казуса със задлъжнелите болници. “Тези здравни заведение, които имат дългове, ще ги управляват. Още в самото начало, когато станах министър на здравеопазването, направих пълен анализ и оздравителни програми на всички държавни болници. Финансовият механизъм, по който се прави този анализ, го предоставих и на общинските болници.

 В резултат на тези оздравителни мерки, държавните болници само за една година стопиха дълговете си с 27 %. Надявам се и в общинските здравни заведения да се използва този инструментариум, за да могат да постигнат и те такъв резултат. От тези пари, които даваме допълнително, могат да се използват част от тях за покриване на просрочените задължения, които създават проблеми при провеждането на нормалната лечебна дейност”, каза още министър Ананиев.

По отношение на губещите материални активи на болниците, здравният министър коментира, че е разработил програма, като изискал от държавните болница и болниците със смесено участие да дадат справка за всички неоперативни активи, които им носят само тежести като охрана и поддръжка. “Тези материали сме ги получили с предложения за какво могат да послужат, дали да се продават, дали да се ремонтират или други форми.

Разгледахме ги и имаме готовност да предложим на всяка от болниците какво да прави с тези активи. Половината от всичките 68 болници в страната имат такива активи”, допълни Кирил Ананиев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up