Понеделник, Ноември 23, 2020

apteka200Държавата трябва да заплати за новите електронни системи в аптеките. Това заяви пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.  

„За нас е важно да започне един разговор с правителството, в който да се поставят на масата всички проблеми, които съществуват. Ние ще настояваме не за отсрочка по принцип, а ще настояваме за споразумение с министерството, в което да разпишем какви точно ще бъдат държавническите мерки, така че снабдителната система да бъде поставен на правилното място като елемент на държавната грижа за пациента“, каза Антон Вълев.

Днес следобяд предстои среща на представители на камарата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която ще бъде обсъдена темата за въвеждането на електронни системи в аптеките. Проблемите около технологичното осигуряване на този процес и общата готовност за него станаха повод за национален протест на аптеките миналата седмица. Четирите нови електронни системи са: верификация като предпазна мярка за срещу фалшиви лекарства, проследяване за паралелен износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по изискванията на данъчните власти - НАП и въвеждане на електронна рецепта. 

Според Вълев системата за проверка дали лекарството е фалшиво, или не - не работи в цялата страна, тъй като „формално текстът на регламента е влязъл, но де факто системата не работи“:

“В малките населените места обикновено имат население, което е или ниско платежоспособно, или трудно подвижно, или инфраструктурата, или комуникациите не са достатъчно добре изградени. Ние всъщност това казваме - първо държавата да си "свърши домашното" и да изгради инфраструктурата, и тогава да включи системите”, коментира още Антон Вълев. .

От Националната аптечна камара ще настояват държавата да заплати въвеждането на системите като се разгледат нуждите на всяко  населено място. Председателят на камарата поясни, че това означава да направи аптечната карта и да се видят какви трябва да бъдат нивата на услугите, да се направи регулаторна реадминистрация на всички тези населени места и да се обучат кадри, които за работа в тази система.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up