Вторник, Февруари 25, 2020


money nhifКъм края на 2018 г. НЗОК дължи 285 млн. лв. на за лечение на български граждани в европейски клиники, като просрочените задължения са на стойност 135 млн. лв.Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от „БСП за България“ д-р Валентина Найденова. 

 В него се уточнява, че към момента най-големи са дълговете на фонда към здравните каси на Германия и Австрия.

На разсрочено плащане прези миналата година са били погасени над 70 млн. лв.,а в бюджета на НЗОК за 2019 г. са заложени 160 млн.лв., се посочва в отговора на здравния министър.

От документа става ясно, че планът на НЗОК и МЗ за тази година предвижда задълженията към чужди партньори да бъдат редуцирани до 30 млн. лв. , а през следващата – 2020 година, изобщо да няма просрочени задължения.

От отговора на министър Кирил Ананиев ставя ясно още, че от началото на годината до момента не са постъпвали възражения от чуждестранни партньори на здравната каса.

Министърът уверява още, че при разработването на средносрочната бюджетна процедура на НЗОК за периода 2020 – 2022 г. са заложени параметри, които ще гарантират нормални здравоноосигурителни разплащания за тези три години.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up