Понеделник, Май 25, 2020

imageSharkovДоговорихме увеличение на средствата за дентална помощ през тази година само с 10 млн.лв., но въпреки това запазваме всички дентални дейности като вид и обем, в това число и четвъртата въведена наскоро дейност – протезирането при възрастни хора. Това коментира пред „Право и здраве“ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков по повод подписването на анекса към Националния рамков договор между НЗОК и БЗС днес.

По информация от НЗОК в рамките на средствата за здравноосигурителните плащания за дентална помощ, определени със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., са увеличени цените на дейностите за обтурации (пломби) и екстракции (вадене на зъби) с 12% в пакета на първичната и специализираната дентална помощ.

 Според д-р Шарков едно много сериозно постижение, постигнато в процеса на договаряне е запазеният размер на доплащане от страна на пациента, който не е променян изобщо през последните години и се запазва на същите нива, на каквито и е бил и през миналата година, и преди това.

„По този начин не натоварваме финансово пациентите, което също е важно“, отбеляза д-р Шарков и допълни, че от година на година се увеличава броят на хората, които ползват дентални услуги, включени в пакета, покриван от НЗОК.

По думите на председателя на съсловната организация се забелязва и друга значима тенденция – увеличава се броят на зъболекарите и на лечебните заведения за дентална помощ, които имат сключен договор за работа със Здравната каса. Не по-малко важно е също така, посочи д-р Шарков, че все по-често хората търсят дентални услуги, заплащани от касата и за децата си.

„Този засилен интерес е резултат от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст на здравното министерство, която реализираме успешно вече няколко поредни години“, категоричен бе председателят на БЗС.

Невена Попова 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up