Сряда, Май 27, 2020

money nhifПарламентът прие закона за бюджета на НЗОК за 2019 година. Дебатите около приемането бяха вяли и завършиха със закана на опозицията да оспори закона пред Конституционният съд. Законът ще бъде оспорен не заради бюджета, а заради приетите заедно с него поправки в множество други закони, някои от които съществени.
Въпрос, който рядко се поставя е дали изобщо бюджета на НЗОК трябва да се приемат като закон?
Бюджетът по принцип е счетоводна план сметка, прогноза за бъдещи приходи и разходи на Правителството за административни дейности. В случая с НЗОК, това не са нито приходи, нито разходи на Правителството, нито са за административни дейности. Парите на НЗОК служат за заплащане на медицински услуги извършвани от лечебните заведения на здравноосигурени лица, което е чиста стопанска дейност, осъществявана от търговски дружества.

Приходите се събират от НАП, но не като данъци, а като външна услуга, за която НЗОК заплаща на агенцията.
За да бъде коректна, план сметката за приходите и разходите на НЗОК трябва да се извършва от самата нея, на базата на актюерски разчети. Народното събрание и политиците нямат работа да се месят в този чисто технологичен, бизнес процес.
Единствената им задача по отношение на бюджета на НЗОК е да одобрят Правителствените разходи за лицата, осигурявани от държавния бюджет и точно тук те се провалят всеки път. Откакто е създадена НЗОК трансферът от държавния бюджет, с който се плащат вноските на пенсионери, безработни, безимотни, деца, студенти, лишени от свобода, прокурори, следователи, съдии и държавна администрация се прави в нарушение на закона за здравното осигуряване. Според него тези вноски трябва да се изчислят на базата на пенсиите, заплатите или които нямат такива, на база минималния осигурителен доход, за всяко от осигуряваните лица.
Нищо подобно не се прави. Сумата на трансфера се определя на остатъчен принцип, при разпределението на всички държавни разходи. В резултат приходната част на този бюджет изглежда така – здравни вноски от 2, 2 милиона души изчислени, като 8% от доходите им, които осигуряват 70% от приходите и трансфер от държавния бюджет за 4,2 милиона души, който се равнява на 30% от приходите.
Другият сериозен проблем на бюджета на НЗОК е свързан с разходната му част. Законът се използва, за да се създаде правно основание за въвеждане на лимити за лечебните заведения. Определянето на лимит за всяко едно търговски дружество представлява по същество разпределяне на пазара на медицински услуги по квоти.
Това е в пряко противоречие с принципа за свободната стопанска инициатива, прокламиран с чл. 19 на Конституцията и с разпоредбите на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.
Като изключим тези обстоятелства, бюджетът си е добър. Парите са повече от миналата година, разпределени са по аналогичен начин и някакви големи сътресения не се очакват.
Д-р Стойчо Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up