Събота, Юли 11, 2020

lekar bolnНови ограничения за лекарите се предлагат през бюджета за следващата година. Идеята е медиците да получават заплащане за работата си само в една болница, за да може да се контролира фиктивното назначаване на лекари в лечебните заведения. Притеснението на Българския лекарски съюз обаче е, че заради недостига на специалисти ще бъдат ощетени хората извън големите градове, съобщават от Nova TV. В началото на годината държавата започна да проверява болниците в страната за фиктивни договори с лекари. Още тогава се чуха признания, че макар и да се водят на работа, невинаги лекарите са налице. Причината - с фиктивните назначения могат да покрият изискванията на сегашните медицински стандарти.

„Лекарите в страната намаляват всеки един ден. С всяка една година ние се стопяваме, ставаме все по-малко, младите напускат страната”, коментира д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.
С тази констатация се изчерпва общото в мнението на лекарското съсловие и на държавата. С проектопредложението не се забранява на лекарите да работят на повече от едно място, но здравната каса няма да им плати. От институцията отказаха коментар по темата, както и да отговорят писмено на поставените въпроси.
Заради трудния достъп до здравеопазване по парични, но и по транспортни причини, и от една от пациентските организации са скептични към предложението. Предстои депутатите в парламента да вземат окончателно решение за предложенията.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up