Петък, Август 07, 2020

dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
„Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

По отношение сливането на Фонда за лечение на деца с НЗОК Дечев беше категоричен, че средствата, които отделяме всички, трябва да бъдат използвани по най-ефективния и ефикасен начин. Д-р Дечев заяви, че Общественият съвет няма да остане към новата структура, тъй като няма място в нея, поради липсата на компетентност и експертиза у членовете му. На въпрос дали не се притеснява, че ще бъде обвинен, че съсредоточава твърде много власт и средства в ръцете си, той отговори: "Касата съществува, за да заплаща медицински потребности на всеки един от нас в този момент, в който тя се появи. Това й е функцията." Той допълни, че медицинската част на Агенция за медицински одит, която работи в момента, ще премине към Касата. Д-р Дечев обясни, че всички тези действия се правят с цел да се промени контролната дейност на НЗОК.
Д-р Дечев каза още, че има „организирани групи“, чиято цел е да пренасочват средства от Касата за немедицински разходи, като подобен случай е злоупотребата с онколекарства в Благоевград. Управителят на НЗОК подчерта, че ще се стреми Касата да заплаща лекарствата с най-добро съотношение цена-ефект и допълни, че излишно скъпи лекарства са често брандирани като „иновативни“, без да са задължително по-добре работещи.
Д-р Дечо Дечев допълни, че данните показват, че най-много в един от пет нови медикамента съществува реална по-добра ефективност спрямо други съществуващи препарати от тази група. Според д-р Дечев цената няма да е водещият фактор, но при препарати с едни и същи показатели трябва да се закупува този с по-ниска цена.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up