Вторник, Май 26, 2020
Бюджетът не е интересен

Д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ и Д-р Станимир Хасърджиев от НПО коментираха новия бюджет на НЗОК за 2020 година в предаването плюс-минус на Нова телевизия.
Според д-р Стойчо Кацаров бюджетът не е интересен. Той е същото, като миналогодишния. Ако вземем едно предаване за бюджета на НЗОК от миналата година, вероятно ще чуем същите коментари, каквито чуваме и сега. КаЦаров каза, че има друго по-интересно нещо.

„По миналата седмица, Върховният административен съд отмени наредбата за „основния пакет”. Ако няма „основен пакет”, възниква въпросът, Касата изобщо може ли да плаща оттук нататък”, коментира д-р Стойчо Кацаров. „Вторият въпрос е -  започват преговори за нов НРД, но НРД не може да стъпи на нищо друго освен на „основния пакет”, а „основен пакет” в момента няма. Третият много важен въпрос е, че съдът в мотивите си, с които отмени тази наредба, записа, че ако министърът иска наново да я публикува, трябва да пресметне колко ще струва. Ако министърът изпълни указанията на съда, той трябва, може би за пръв път откакто е създадена Здравната каса, да остойности медицинските дейности”, заяви д-р Кацаров.
Що се отнася до реформите в системата, д-р Кацаров заяви, че не вижда в бюджета някакви сериозни реформи. „Ако бяха премахнали монопола на здравната каса, това щеше да се види в закона за бюджета на НЗОК”, обясни д-р Кацаров.
„Похвално е, че има повече пари. За някои хора 400 млн. изглеждат много, но на фона на здравната система, която вече харчи 4,5 милиарда и очевидно не са достатъчни и се изисква доплащане от пациента, тези 400 милиона не са кой знае какво увеличение”, заяви д-р Хасърджиев. „В България лекарствата са с най-голямо доплащане. Причината е, че като цяло бюджетът ни е нисък, освен това сме членове на ЕС и трябва да плащаме по сходни с останалите европейски държави цени. Но има начини да се намаляват тези разходи”, каза д-р Хасърджиев.
Цялото интервю вижте във видеото:


 

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up