Събота, Май 30, 2020
Субсидия няма да реши проблема със заплатите на медицинските  сестрите

Нов национален протест на здравни специалисти за по-добро заплащане и условия на труд ще се проведе днес. 
"Не мисля, че сме в ситуация на масови колективни оставки. Това са по скоро частни случаи. Генерален проблем има с лекарските грижи, пациентите също страдат от това. Toзи проблем не може да се реши с отпускане на дадена субсидия. КНСБ участва в управлението на Здравната каса и той е част от проблема, а не от решението". Toва каза в "България сутрин" Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Той коментира, че трябва да се направи преостойностяване на цените на НЗОК. Според него има грешка в ценообразуването и първо тя трябва да бъде поправена.
На второ място трябва да се регламентира здравната грижа, която се полага и какви са изискванията към нея. Сега голяма част от нея, поради липсата на сестри сме оставили на близките на пациентите и на санитарите, а това не е допустимо.

На трето място трябва да се премахнат тези административни предпоставки, които не позволяват по-високи заплати в сферата, каквито са заложени например в медицинските стандарти.
На следващо място трябва част от дейността на болниците да се позволи да се извършва в амбулаторни условия. Така разходите за тях ще намалеят, а спестеният ресурс може да подкрепи истинските болнични дейности.
Ако протестите ескалират, не изключвам да се стигне и до оставки", каза още Кацаров.
Протестът на медицинските сестри днес се организира от КНСБ и ще започне в 11 часа пред Министерския съвет.
"Неслучайно протестът е днес. Ние полагаме достоен труд, искаме спешна промяна в законодателството, която да позволи по-добри условия на работа. Ако нашата професия изчезне, се нарушава националната сигурност", сподели медицинска сестра пред репортер на Bulgaria ON AIR. 
"Отпускаха се средства, които някак потънаха. Донякъде се чувстваме излъгани", коментира друга протестираща сестра.
"Разграничаваме се от днешния протест. Тези хора не защитават нашите права. Ние потърсихме тяхното съдействие в началото, но от КНСБ ни казаха, че протестът ни не е сериозен, тъй като е организиран в социалните мрежи. Не съм сигурна дали заплатите не са уговорени вече с правителството и това е просто някаква бутафория. На още места в страната ще има колективни оставки, някои отделения ще останат без медицински персонал", каза Мая Илиева пред репортер на Bulgaria ON AIR, която е лидер на протестиращите от палатковия лагер пред Министерството на здравеопазването. Още във видеото:

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up