Неделя, Юли 12, 2020

Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред Би Ти Ви. Той коментира предложенията на Министерството на здравеопазването, които забраняват на болниците да взимат пари за дейности, които се покриват от здравната каса.
"Не знам защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, която да укаже какво може да бъде доплащано и какво не. Тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща, какво не може да се доплаща.

Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно - тези популистки приказки се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно," подчерта д-р Дечев. Той добави, че за пръв път, по инициатива на НЗОК, в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно щяло бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива.

 

В момента опасността е бедните и болните да не останат като контингент на Здравната каса, а богатите и здравите да отидат в бъдещите частни осигурители, допълни д-р Дечо Дечев. Според него вторият основен риск е, че не се решава един от основните проблеми на сектора, а именно, че в него трябва да влязат допълнителни средства. По думите на д-р Дечев, предлаганият нов модел намалява средствата, които има касата в момента, тъй като позволява на допълнителните фондове да имат печалба.

„Касата няма право да печели, за разлика от допълните фондове", заяви той. По думите му разликата между НЗОК и тези в Европа, е че там обществените фондове,  при преразход, той се покрива от бюджета на държавата.
„Параметрите на нашата Здравна каса са следните - приемаме ви един бюджет и се оправяйте вътре в него", допълни д-р Дечев. Той обясни, че ако в момента здравната каса връща близо 98,5 лв. за плащания от получени 100 лв., един частен фонд от 100 ще върне 55 лв.", за да може да печели.


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up