Сряда, Август 12, 2020

Професор Асен Балтов , изпълнителния директор на Пирогов, е изчислил, че стойността  на един преминал спешен пациент през „Пирогов“ е от 55 до 60 лв.,
"Не можем да бъдем максималисти, тъй като нито един ресурс не е безкраен. Приветствам това увеличение."
Това каза пред Zdrave.net  по повод проекта на Наредба за изменение на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности,  за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения.

От 30лв. на 44лв се увеличават парите за преминал и отчетен спешен пациент в държавните и общински лечебни заведения.
„Така ще бъде по-добре оценен труда и работата на хората, които работят в спешното отделение в Пирогов,
тъй като през „Пирогов“ минават 100 000 спешни пациенти на година“, каза още проф. Балтов.

pirogov

Допълнителните средства за болнична помощ  в проекта са предвидени за разпределение между 43 лечебни заведения,
като от тях 8 са болниците са напълно държавна собственост,
а 26 болници с над 50 на 100 държавно участие в капитала.

Регистъра на МЗ показа, че осемте болници са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Екатерина“, УМБАЛ Царица Йоанна”-ИСУЛ", УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, УМБАЛ “Д-р Георги Странски”-Плевен, УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив и МБАЛ „Св. Марина“-Варна.

„От началото на годината Министерски съвет прие няколко постановления, с които увеличи бюджетите на болниците. Веднъж с 30 млн. лв., втори път с 6 млн. лв., а всеки момент очакваме да ни бъдат предоставени още 14,5 млн. лв., които ще отидат основно за Спешната помощ и спешните отделения на болниците“, каза вчера по време на дискусията „Лекарите, на които вярваме“ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той уточни, че допълнителният ресурс ще бъде разходван преобладаващо за заплати както на лекарите, така и на професионалистите по здравни грижи.

„72% от оборота на „Пирогов“ се отделят за фонд работна заплата. Сега с това увеличение персоналът на болницата ще получава повече пари, тъй като при формирането на заплатата винаги се взима предвид и заработеното“, каза проф. Балтов.

Тзаи година е достигнат праг на насищане , в болничната помощ са отпуснати токлова средства , че вероятно няма да се изпълнят лимитите . "
заяви професор Балтов по-рано тази година в студиото на "Денят Започва" по БНТ. 

  Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up