Вторник, Октомври 22, 2019

vaksina pensionerДнес бе публикувана за обществено обсъждане ,,Стратегия за активен живот на възрастните хора в България до 2030-та година'', която цели да измери икономическия и социален принос на възрастните хора, както и техния неизползван потенциал.

 Стратегията отчита застаряването на населението у нас. По статистически данни хората над 65 години у нас са 21%, като делът им нараства с 4 на сто спрямо 2001 година.

Здравният статус и и психологическото състояние на пенсионерите в България са по-лоши от тези в ЕС се отбелязва с документа. Двойно по-малко възрастни хора ползват интернет- 22% в сравнение с 50 % средно в Европейския съюз.

Новата стратегия си поставя разнообразни цели за възрастните хора. Според документа те трябва да получат възможност за по-активен живот, като използват и натрупалия си потенциал, да продължат по-дълго трудовата си дейност.
Стратегията предвижда мерки за стимулиране на ученето през целия живот и разширяване на квалификацията им.
Ще се насърчава и заетостите на лицата над 55 години чрез селски туризъм, почасова и надомна работа, но с възможност да се съвместяват ангажираността с гледане на внуци и близки.

Държавата предлага помощта си в подобряване на здравните услуги, за профилактика на значими заболяване и като цяло за дейности, насочени към повишаване на здравословния начин на живот.
Стратегията предвижда и мерки за подобряване адекватността на пенсионната системата, като се ограничи бедността сред пенсионерите.
Заложена е и мярка, наречена ,,здравеопазване на колела''. Чрез нея на хората в планинските и полупланинските райони се предвиждат специфични грижи, които ще им бъдат предоставени на място. Идеята е възрастните хора, които живеят в отдалечени райони да получават качествени медицински услуги, без да напускат населеното място и да се отдалечават от естествената си семейна среда.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up