Събота, Декември 07, 2019

hinkovНа 12 декември, Народното събрание ще бъде домакин на Кръгла маса „Психиатрията в България – предизвикателства и перспективи”. Организатори на дискусията са Националният са център по обществено здраве и анализи и Постоянната комисия по здравеопазване към Народното събрание. Модератор ще бъде Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Националният консултант по психиатрия, проф. Дроздстой Стоянов, ще представен доклад на Европейската психиатрична асоциация, относно психичноздравните грижи в България и процеса на реформа.
Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи, доц. Христо Хинков ще изнесе презентация на тема „Повишаване на капацитета на специалистите от първичната извънболнична медицинска помощ в България за превенция и ранно откриване на психичноздравни проблеми”.

Поканени за участие са специалисти и експерти в областта на психиатрията, неправителствени организации.
Състоянието на психиатричната помощ от години не е добро и секторът се нуждае от сериозни реформи. Необходима е по-добра организация, както на амбулаторната, така и на стационарната грижа. Секторът се нуждае от допълнителни финансови средства, като за инвестиции в материалната база, така и за повишаване на възнагражденията на работещите в психиатричните звена, а също и за достъп на пациентите до съвременни лекарства. Взаимодействието със социалните служби е на много ниско ниво и по правило последните не желаят да се ангажират по никакъв начин с грижата и подпомагането на хора с психични разстройства. Лекарите от първичната извънболнична помощ (а и от други специалности) на практика са изключени от грижата за тези болни, а и повечето от тях нямат необходимата подготовка за оказване на такъв вид медицинска помощ. Проблемите се усложняват допълнително от това, че обществото ни, поради неразбиране на болестите, в голямата си част е стигматизирано и поддържа негативни нагласи към хората с психични разстройства и смятайки ги за опасни. В обществото от години се води дебат, дали трябва хората с психични разстройства (и кои от тях, ако не всички) да бъдат вписани в отделен регистър, за което настояват от полицията.
Разискването на проблемите Парламента може да бъде важна стъпка за решаването им, ако депутатите се ангажират с това.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up