Вторник, Декември 10, 2019

insurance bgАсоциация на българските застрахователи предложи на работните групи в министерството на здравеопазването своя разработка за реформа на здравното осигуряване. По същество, разработката е развитие на модела на Кирил Ананиев, който предвижда пълна демонополизация на здравното осигуряване, а в основата на предложението е организацията на здравното осигуряване, възприета в Холандия – страната, която се смята, че има най-добрата здравна система в Европа през последните години.
Моделът на застрахователите предвижда запазване на задължителното здравно осигуряване и здравна вноска от 8%, но всеки гражданин ще може по свой избор да се осигури в НЗОК или лицензирано застрахователно дружество. При лицензирането на застрахователите ще се взема предвид броя на застрахованите лица и националното покритие. Веднъж годишно гражданите могат да сменят застрахователя си, а тези, които не са направили избор сами, ще бъдат разпределяни служебно.

Всички осигурени, получават достъп до основен пакет от медицински дейности, определен със закон. Дейности извън този основен пакет ще се заплащат в условията на доброволно здравно осигуряване. Застрахователите и НЗОК няма да са задължени да сключват договор с всички лечебни заведения.
Застрахователите няма да имат право да отказват записване на осигурен и да правят селекция на база риск. За да се избегнат диспропорции се създава изравнителен фонд, който след изчисление на риска преразпределя 40% от получените от застраховките суми. Част от набраните средства се заделят в гаранционен фонд и се използват в случай на фалит на някои от застрахователите.
Предвижда се и създаване на национален орган за защита на правата на пациентите, който да играе основна роля в контрола над медицинските дейности и качеството на медицинското обслужване.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up