Вторник, Октомври 22, 2019

Stoev politologКачеството на парламентарната работа и качеството на подбор на народните представители е също толкова трагично, колкото и качеството на здравеопазването в последните 20 години. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР политологът Стойчо Стойчев. Той е категоричен, че всички партии в парламента са отговорни за ситуацията в здравеопазването.

„Като философия моделът на управление на здравеопазването в България е вече на 20 години. През тези години се промениха драстично много неща в страната, измени се много структурата на потреблението. Отдавна се бяха променили условията за по-различен модел на управление в здравеопазването. Въпросът е защо това не се е случило, след като сме имали обективни условия за някакъв вид съдържателна здравна реформа. Отговорът е много прост – защото статуквото устройва максимално голям брой хора, от които зависи промяната на системата. Тук не става въпрос само за политическите партии, а става въпрос и за различните здравни лобита, които влияят върху процеса на вземане на решения в правителството и парламента. В тези лобита не участват само съсловните организации, лекари и пациенти, а участват и големите играчи и компании, които внасят лекарства, които продават и произвеждат лекарства. Всички тези играчи в системата солидарно имат интерес от нейното запазване. Каквато и да било промяна би довела или до несигурност, или до загуби за тях“, коментира той.
„Лобитата в тези среди не се сменят“, подчерта Стойчев и обясни, че това са изключително устойчиви клиентелни структури, с които всяка власт трябва да се сблъска.
„За да се реформира това нещо, се изискват грандиозни усилия и капацитет, които са дефицитни, а и никой не иска да тръгва към тази среда, защото тези лобита са способни да свалят когото и да било от власт и те успяват винаги да се отблагодарят на политиците, за да бъдат оставени на спокойствие да си вършат схемите“, коментира той.
„Проблемът на БСП със здравната система не е, че тя е изключително корумпирана и текат пари, а проблемът им е, че в момента не са те в положение да се облагодетелстват от тези схеми и течове“, смята политологът.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up