Събота, Декември 07, 2019

ABonevaАнгелина Бонева - член на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира в предаването „Преди всички“ по "Хоризонт", че проектът за нова здравна карта освен че не е изпипан, е изключително конфликтен и опасен за пациентите.
"Тази карта цели просто да генерира поредните икономии. А тук трябва да говорим за качество - за качество на живот и качество на лечение. Не можем да делим нещата", допълни тя.
От Центъра са категорични, че нито едно от притесненията им, изразени по време на общественото обсъждане, не е било отразено във финалния проект.
„Новата здравна карта ще ангажира пациентите дори повече с доплащания“, категорична е Бонева.

„Тоест тя ще ви лиши от всичко, което дотук дори сте имали шанс да го направите. Кой печели от цялата тази работа като генерират икономии, на чий гръб. Българският пациент е най-плащащият в цяла Европа - над 50% пациентът вади от джоба си, независимо дали ще бъде за лечение, дали ще бъде за диагностика, дали ще бъде за лекарства. Цялото това недомислие с препоръките, че трябва да намалим това доплащане на 15%, вие как го виждате? С нова здравна карта, която ще продължи да генерира лимити?!", попита тя.
Цялото интервю с Ангелина Бонева от ЦЗПЗ може да чуете в звуковия файл:

SOSbg.eu също се обърна за коментар към представителката на Центъра за защита правата в здравеопазването.
„Ние сме заявили многократно нашата позиция и сме дали множество примери за рисковете и все повече тежащите лимити. Министерството и министър Ананиев трябва да мислят за бъдещето и да защитят пациента и неговото здраве. Икономиите и ограниченията не само не са в полза на пациентите и данъкоплатците. Нито пък Пациентът е в центъра на Системата. Ограничението в правото на лечение и избора на място къде да се случва лечението и диагностиката не са в полза и в защита на здравето ни“, каза Ангелина Бонева.
„Лошият мениджмънт няма как да е в полза нито на данъкоплатеца, нито на болния, който има нужда от лечение сега. Дискусия за здравна карта днес и на всяка цена звучи налудничаво, необяснимо и в противоречие с всички проблеми, които сме показали и насочили вниманието“, допълни тя.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up