Неделя, Декември 08, 2019

ПлочевДиректорът на НЗОК проф. Камен Плочев прогнозира в студиото на „Тази събота” по bTV, че „ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”.
„Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора искат само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям”, сподели проф. Плочев.

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.
Шефът на НЗОК заяви, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме „всичко се вижда”.
„Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев за проблема с болниците.
По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.
„Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни професорът.
Той сподели, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.
Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.
„ВАС не са отменяли лимити. Не е Надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, коментира Плочев.
„Обсъждани са мерки за оптимизиране на разход. Вярно е, че чисто нормативно е разписано, че за определени лекарствени продукти ще има проследяване на ефект. Това е за първи път по решение на Националния съвет”, коментира мораториума за лекарствата другата участничка в разговора д-р Галя Кондева.
Според нея за миналата година има преразход за онкологични лекарства и са заплатени 327 млн. лв. Тя поясни, че парите в бюджета винаги са били малко и се използват всички механизми, за да се справят с положението.
На пожелание на водещата Жени Марчева да има политическа воля и здрав гръб, проф. Камен Плочев отговори: „Воля има, но здрав гръб… Това е труден термин в момента, защото не те удрят по гърба, а по главата“.
Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове препоръча професорът, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат. Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам „B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва да се избягват места с много хора и да се носят маски, когато се налага.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up