Събота, Декември 07, 2019

nenkovМинистерството на външните работи (МВнР) е в основата на българския провал при кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), според думите на бившия зам.-министър на здравеопазването Николай Ненков, казани пред радио "Дарик".
Тази дейност, която по същество е международна е била прехвърлена, като отговорност на Министерството на здравеопазването в последния момент.
Постигнахме някакви предварителни споразумения. Германия щеше да ни даде две точки. Изведнъж се изпъна премиерът Борисов и каза, че ще подкрепим Италия. Ама евентуално, ако Италия щяла за някаква агенция да ни подкрепи друг ден.

После изведнъж се изпъна Външно и написа нота. Нота! Никоя държава не го е правила - че ще подкрепим Италия.
Всичките усилия, които положих аз в частност, и екипът, който беше ангажиран в МЗ, отидоха на кино. Никой не попита от Външно Министерството на здравеопазването: "Вие докъде стигнахте?", коментира Ненков.
По думите му: „МВнР подхлъзна буквално МЗ по този въпрос и резултатът за нас беше унизителен само три точки. Инвестирахме и пари, и усилия, огромни усилия, за да стане в крайна сметка едно голямо нищо с активното съдействие на Външно министерство. Слава на Бога, Париж и Бон също са с по три точки, та не сме само ние.
На 4 октомври тази година кандидатурата на София за град домакин на ЕМА беше оценена катастрофално най-ниско сред всички 19 кандидатури. Според изготвения доклад София отговаря на един-единствен критерий от общо 30. Правителството издигна формално кандидатурата ни в последния възможен момент с бланкетно писмо на премиера Борисов.
Според доклада София отговаря единствено на критерия, че може да предложи офиси за преместването на институцията.
До момента агенцията се помещаваше в Лондон, но заради Брекзит тя трябваше да намери нова локация. На 20 ноември Съветът на ЕС определи Амстердам за следващото седалище на агенцията.
Признанията на бившия заместник здравен министър показват още веднъж, че Правителството изобщо не е имало намерение да прави каквото и да било София да стане седалище на ЕМА. Ако не бяха няколко медийни публикации и мнения на експерти, вероятно кандидатурата изобщо нямаше да бъде издигната.
Това бездействие е меко казано странно. Ползата да бъдеш домакин на структура с над 100 души високоплатен персонал, с всички съпътстващи дейности на лекарствени и изследователски фирми, юридически кантори, преводачи, с цялата логистика и пр. е очевидна за всяка една икономика или град, още повече за най-бедната в Европа. България имаше най-солидния аргумент от всички кандидати – ние нямаме седалище на нито една европейска структура. София може да осигури абсолютно всичко за функциониране на агенцията. Страната ни има и традиционно добре развита фармация – в това число и производство и търговия, което предполага и наличие на достатъчно добре подготвени експерти.
Това, че със задачата е натоварено МЗ, а не МВнР също е странно, а това, че премиерът и Външно действали зад гърба на МЗ без дори да го уведомят е направо скандално. Това, че Правителството е дало подкрепа за Италия, а в последствие печели Холандия илюстрира пълната дезориентираност на кабинета в Европейските процеси и политики. Така България не само се победи сама, но не успя и да изтъргува гласа си.
Източник радио Дарик, offnews.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up