Понеделник, Декември 09, 2019

donor“Трудни години, изпълнени с безброй безсънни нощи, пътувания, финансови затруднения и отново изправяне за нови надежди. Сринати, изтощени, без средства, но с много обич, искаме да се борим до край. Вярваме, че и нашата мечта за детски смях в дома ни ще се сбъдне”. Така започва обръщението за помощ на една от последните двойки, които очакват чудото за дете да се осъществи и за тях, благодарение на финансовата помощ и подкрепата на Фондация „Майки за донорство”. Фондацията развива дейността си от месец май 2014 г. чрез информационни кампании, а година по-късно започва да набира и средства за двойките с най-тежки репродуктивни проблеми у нас, които не подлежат на финансиране от Центъра за асистирана репродукция и общинските ин витро програми, с изключение на донорската програма на Столична община. По повод на организираните в партньорство с МБАЛ "Надежда" от 8 до 10 декември за пета поредна година Дни на донорството, разговаряме с Виктория Георгиева – член на УС и ръководител на донорската програма във Фондация „Майки за донорство”.

- Г-жо Георгиева, по време на Дните на донорството 2017 се срещнахте с донори, реципиенти, както и с водещи репродуктивни специалисти, които са обединени около хуманната кауза за появата на нов живот. Каква е актуалната статистика в областта на репродуктивните проблеми в нашата страна?

viktoria- Актуалната статистика за България е 70 000 двойки, чакащи за донорска яйцеклетка, регистрирани в болниците, което обаче означава, че реално нуждаещите се са двойно повече. От 2010 г. донорите са 3420, като 321 от тях са мъже. Успешните процедури в болниците, с които фондацията работи са: в МБАЛ „Надежда” има 82% успеваемост на донорска процедура, в МЦ „Св. Иван Рилски” в Тутракан – около 75%, същият процент е и в УСБАЛАГ „Селена” в Пловдив. Всеки трети трансфер с донорска процедура е реализирана с живо и здраво дете.

- Трябва ли държавата да полага повече усилия в преодоляването на съществуващата демографска криза в България според Вас?

 - Да, трябва. За съжаление държавата неглижира този проблем. От известно време алармираме медиите за подготвен проект за промяна на Наредба №28 от 2007 г. на МЗ, касаеща асистираната репродукция. Той е съгласуван с всички клиники в България и с Агенцията по трансплантации за повишаване на възрастта на донорите с една година – от 34 на 35 години включително, с оглед на това, че има държавна статистика, според която първото раждане на българките е на 33 години и няма как да стане донор до 34 г. Имаме над 2000 писма, с които жени на 35 г. ни пишат, че искат да бъдат донори. Държавата в момента пречи това да се случи. Този проект повече от година чака подпис на министъра на здравеопазването. Трима се смениха от тогава. И никога нямат време да погледнат една страничка. Тя е обоснована, с всички мотиви, като лекарите са тези, които да преценяват дали жената здравословно може да бъде донор. От здравното министерство не дават шанс това да се случи. Реално в момента държавата спомага първо да не се раждат тези деца и второ да има търговия с репродуктивен материал, което е най-лошото нещо.

- Как ще коментирате големият проблем при ин-витро процедурите – финансирането?

- В момента всички обвиняват фонда /Център за асистирана репродукция/, че не финансира опитите с донорска яйцеклетка. Ще обясня защо не може да ги финансира. Представете си, че финансират 10 жени с по 5000 лв. за донори. Тези пари няма как да се оползотворят, защото няма толкова донори. Но още по-лошото е, че ще се получи покупко-продажба на донори. Всяка една от финансираните жени ще иска да вземе тези пари и да ги даде на някой, който да ѝ помогне да стигне до края на процедурата. Тогава ще се получи търговия с репродуктивен материал, а това е най-опасното нещо. Не бива да се стига до там, в България донорството е безвъзмездно. Докато няма достатъчно донори обаче няма как да изискаме финансиране.

- Имате ли информация за такива сериозни проблеми с недостиг на донори в чужбина?

- Там няма такъв проблем като у нас, при тях съществуват криобанки и за сперматозоиди, и за яйцеклетки. В България имаме проблем и с двете, но за донорски сперматозоиди се използват на „Криос”, това са чужди сперматозоиди. Българските донори са малко. В чужбина имат много голяма култура, въпрос на чест е жена след като роди, да дари яйцеклетки. Там организациите и фондациите имат подкрепата на държавата за кампании и целогодишно биват организирани такива, в България няма такава подкрепа. Единствено Столична община има програма за подпомагане. Всеки смята, че този проблем е маловажен, което е много жалко. До момента, в който не се сблъска с него и чак тогава решават, че проблемът не е чак толкова маловажен.

- Не може ли да се използват и за нашите пациенти тези чужди криобанки, например една от най-големите „Криос Интернешънъл”, която е базирана в Дания?

- Има клиники в България, които ползват чужди криобанки. Но те са много скъпи и техните донори не минават изследванията, които за българските донори са задължителни. Всяка държава си има закони и например в Испания не са длъжни да правят генетични изследвания. За съжаление имаме вече сигнали за загубени бебета след ползване на такъв донорски материал. Но не може да се задължи чужда държава да съблюдава нашите закони.

- Има ли проблем с лекарствата, които се използват за стимулационните протоколи при ин витро? Скоро получихме сигнал за липса на препарата Pregnyl в аптечната мрежа със съмнение, че поради ниската му цена подлежи на паралелен износ. Медикаментът се използва и при ин витро процедури и пациентите много трудно успяват да се снабдят с него, въпреки твърденията на доставчиците, че вносът е с 10 – 15% повече от необходимите количества.

- Всяка стимулация завършва с Pregnyl и затова този препарат е много ценен при ин витро процедурите. По принцип е много важен медикамент, който трудно се намира. А голяма част от мъжете го използват за мускулатура във фитнес залите и според нас затова се получава този недостиг в аптечната мрежа.

- Освен в България, координатори на Фондация „Майки за донорство” осъществяват дейност и в Англия. Какво ги мотивира да помагат на Вашата кауза?

- Да, това е нашата гордост! Те са жени, които никога през живота си не са имали репродуктивен проблем. Преди малко повече от 3 години нашата приятелка Стилияна Ангелиева реши, че ще промени нещата в българската общност в Англия и ще им покаже как могат да бъдат полезни далеч от родината. Двете с Бисерка Цонкова правят събития, организират базари, дори благодарение на тях имаме двама донори от Лондон – българки, които дойдоха в България специално, за да бъдат донори, за да могат да помогнат. Прекрасни млади жени! Вчера /09.12.2017 г./ беше коледното тържество, организирано от нашите координатори в Англия, на което събраха 1800 лв. за два часа, за да помогнат на наша двойка с репродуктивен проблем. Те са жени със собствен бизнес там, емигранти от много години и вярват, че България може да се промени. Ние също го вярваме и се надяваме да стане поне за нашите деца.

С 5198,90 лв. от благотворителния базар на Дни на донорството 2017, дамите от фондацията ще помогнат на следващата двойка за осъществяване на тяхната мечта за дете. Заедно със средствата от Детското коледно парти-базар в българското училище "Васил Левски" в Баркинг, Англия и дарените 600 лв. от рождения ден на малката Леда, вече е събрана над половината от сумата за следващото семейство, на което те ще подарят надежда. От МБАЛ „Надежда“ бяха подарени 3 ин витро процедури с донорска яйцеклетка и 2 пакета за раждане на пациенти на лечебното заведение.

Използването на донорски яйцеклетки съществува повече от 30 години и благодарение на тях са родени много деца. В България не се говори достатъчно и хората не са запознати с този проблем, а все още има и доста предразсъдъци към донорството на яйцеклетки и сперматозоиди и от страна на хората, които могат да бъдат донори, и от страна на пациентите, които се нуждаят от тях. Тенденцията обаче е за постоянно увеличаване на ин витро процедурите с донорски материал.

”Майки за донорство” ще продължават борбата си за всеки донор, за всеки реципиент, за всяко новородено дете. Да се надяваме, че и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е съпричастен към хората с репродуктивни проблеми и за разлика от своите предшественици ще намери време за промяна на чл.13, ал.1, т.1 от Наредба №28/20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция на Министерството на здравеопазването. Малък жест, който може да даде щастие на много български семейства, очакващи своята частица надежда, подарена им от непознат човек с голямо сърце.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up