Вторник, Ноември 19, 2019

angry patientsЛошите новини, идващи от Надзорния съвет на НЗОК нямат край. На вчерашното си заседание надзорниците са решили да забранят сключването на договори с нови болници и нови дейност на съществуващите болници до края на 2018 година. Според здравният министър Николай Петров, предложението било дошло от двете сдружения на държавните болници. Колко удобно!
Без значение кой го е поискал, ударът е по пациентите. Те имат интерес да има повече доставчици, да се лекуват по нови методи, в нови отделения и да ги оперират в нови операционни. Забраната е за всички и важи и там, където няма болници. Ако, например закъсалата финансово болница във Видин, реши да открие ново отделение, например по инфекциозни болести, за да обслужи по-добре хората от областта и да си увеличи приходите, тя вече не може да го направи. Деца и възрастни с инфекциозни заболявания от Видинска област ще продължат да пътуват до София. Може пътьом да се отбият да благодарят на членовете на надзора.

Другият удар по пациентите е свързан с лекарствата. Надзорниците забраняват включването на нови лекарства в списъка на НЗОК през 2018 година. Няма значение дали те са по-ефективни, по-качествени и по-безопасни, каквито по правило са новите медикаменти. Няма значение живота на колко души ще коства забраната. Мислите, че е преувеличено? Представете си само, че забраната беше наложена още миналата година. Пациентите с хроничен вирусен Хепатит С, щяха да останат без достъп до новата безинтерферонова терапия, осигуряваща почти на 100% излекуване, дори на тези с чернодробна цироза. Половината от тях щяха да са починали от болестта.
На времето НЗОК беше създадена с цел да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички, независимо от дохода им. С всяка изминала година се създава впечатлението, че НЗОК работи само, за да ограничи достъпа на болните до медицинска помощ.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up