Събота, Декември 07, 2019

НЗОК изпрати съобщение до медиите, че:
nhif„През м. октомври 2016 г. броят на пациентите, лекувани в лечебни заведения за болнична помощ нараства, в сравнение със същия период на 2015 г. През м. ноември, обаче когато системата за автентификация започна да се прилага в болниците, се забелязва тенденция към намаляване на ръста на пациентите, потърсили болнична медицинска помощ.

Повишеният контрол, осъществяван чрез Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ, прилагана от 1 ноември м.г. в болничната медицинска помощ, както и комплексните мерки, предприети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са в основата на трайната тенденция към намаляване на отчетения брой на здравноосигурените лица, получили медицинска помощ в болница за декември 2016 г.
Комплексните мерки, предприети от НЗОК, включително и прилагането на електронната автентификация, дават възможност реални пациенти да получават повече медицински услуги, при същите разходи от страна на осигурителната институция.”
Към съобщението е приложена таблица, от която да се види, че за месец декември НЗОК ще плати за болнична помощ 168 млн. лева, а за месец ноември е платила 175 млн. лева. Това е намаление с 4 %. Само преди една седмица, когато болниците възразиха срещу орязаните им лимити за декември, от НЗОК изпратиха друго съобщение, според което за декември лимитите били орязани „само” с 2.5%. Е кое е вярно 2.5 или 4?  
Броят на отчетените болни за декември бил с 25 000 по-малко. А колко е броя на лекуваните, но неотчетени, поради орязания със задна дата лимит?  За това информация не се дава. Не се дава и за това колко са платили пациентите за същия период от джоба си.
Какъв цинизъм, само да припишеш на пръстовия отпечатък, резултата от позорното решение  на НС на НЗОК за намаляване на лимитите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up