Понеделник, Декември 09, 2019
За промяна говореше ти, но понеже, обаче, защото…

 

Приключи общественото обсъждане  по наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Той не беше удължен дори с ден въпреки, че министър Кирил Ананиев най-отговорно обеща и на протестиращите студенти по медицина и на обществото (от страницата на министерството) да не бърза с приемането и срокът за обсъждан да бъде удължен. Обеща и да прецезира текстовете, които станаха причина за протеста по-рано този месец.
Променена, обаче е само частта, в която

предвиждаше специализантите да бъдат разпределяни в определени от здравното министерство лечебни заведения. След внесените корекции те сами ще решават къде да специализират, но ще трябва да останат в същото лечебно заведение 3 години след края на специализацията, ако болницата е получавала субсидии за тяхното обучение.
Остава изключително спорния текст същите да трябва да връщат заработеното си месечно възнаграждение, ако не започнат работа по правилата или не успеят да завършат специализацията. С две думи специализантите ще връщат заплатите си, за да компенсират министерството за субсидиите, които то е изплатило на болниците.
Преди тези промени медицинските лица, които работят за да придобият специалност получаваха приблизително същото възнаграждение каквото ще получават и сега и бяха свободни да започнат работа, където пожелаят след края на обучението. Новите текстове облагодетелстват само болниците, които решат да кандидатстват за субсидии по това направление.
Очаква се в началото на ноември да се проведе среща между студентите по медицина и здравният министър, смисълът на която остава неясен предвид, че срокът на обществено обсъждане е приключил.

Как оценявате чистотата на въдуха при вас?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up