Вторник, Ноември 12, 2019
Има три генерални проблема за решаване

В здравеопазването настъпи бюджетно благополучие каза Предсдеателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров в интервю а телевизия Блумберг. Нашата здравна система само по документи е здравноосигурителна. На практика тя вече е бюджетна. В резултат на това качеството е лошо, а достъпът затруднен.
Здравната система не е еднородна. Има специалисти, които с право протестират за по-добри възнаграждения, но има и такива, които получават по няколко десетки хиляди лева. Тези хора имат разнородни интереси и трудно ще се обединят за стачни действия.

Здравната ни система има три генерални нерешени проблема. Единият е проблемът с монопола на НЗОК. Вторият е проблемът със собствеността – наличието на държавни и общински болници, които в повечето случаи се управляват лошо и трупат дългове и третият е проблемът със свръхрегулацията и влошената конкурентна среда.
Тези, които говорят, че търговските дружества им пречат или не разбират или умишлено отклоняват вниманието от проблемите. Военна болница например никога не е била търговско дружество, което не и попречи да натрупа в един момент над 200 милиона лева дългове.
Цялото интервю можете да видите тук:

Кой е отговорен за източването на пари от фонда за лечение на деца?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    боби · преди 12 дни
    Нека да поканят представител на здравната каса в ефир и да му зададат следния въпрос: Защо касата сваля пътеката за лекуван пациент, като заявява, че по документацията му има пропуски. Той е лекуван така или иначе. Да не платят пътека, защото на диабетик на инсулин с кръвна захар над 5.5, която никога не може да бъде вкарана в норма е престъпление!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up