Понеделник, Декември 09, 2019
 Кирил Ананиев:  България няма нужда от специална програма за борба с диабета

 

Не е необходима Национална програма за борба с диабета, тъй като въпреки че няма специален документ, има редица дейности, насочени към болните от диабет, които съответстват изцяло на модерната политика, отразена в резолюциите за диабета на ООН и Европейския парламент. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос

от Кристина Сидорова и Виолета Желева от БСП кога ще бъде изработена и приета Национална програма за борба с диабета, тъй като болните от диабет в страната са 500 000, а според специалисти е крайно време да бъдат формулирани и предприети мерки за превенция, скринингова програма и повишаване на знанието на пациентите и обществото за диабета и неговите рискови фактори.
Профилактиката и лечението на захарния диабет са сред приоритетите на МЗ, намерили израз в нормативните актове, въз основа на които се гарантират профилактичните прегледи и диспансеризациите, основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, лекарствата за домашно лечение, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, с които се осигуряват съвременни възможности за лечение на хората с диабет“, казва министърът в отговора си.
Министър Ананиев съобщава и данни за 2018 г., според които са диспансеризирани 424 192 души, от които 332 011 при ОПЛ и 92 181 при специалисти от извънболнична помощ. Общата стойност на извършените дейности в извънболничната помощ за пациенти с диабет са 12 328 886 лв., за клинико-лабораторни изследвания – 6 228 703 лв. Болните с декомпенсиран диабет, лекувани в болнични условия по клинична пътека са били 33 810, за които Касата е платила 26 175 538 лв.
Общо за болните от диабет НЗОК е платила 135 430 500 лв., от които 127 474 996 лв. за лекарства и 7 955 504 лв. за медицински изделия.
Министърът напомня, че от септември 2013 г. е в сила Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести – сърдечносъдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет, които са причина за 80% от смъртните случаи в България. Стратегическата цел на програмата е да подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живот, чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и инвалидизация. „Предприети са всички необходими мерки за профилактика, диагностика и лечение на диабета и усложненията му“, казва той.
Няколко пациентски организации заявиха в отворено писмо до институциите, че България се нуждае спешно от Национална програма за борба с диабета. От организациите съобщиха, че у нас 8,4 % от населението е засегнато от диабет, а прогнозите сочат, че до 2040 г. всеки десети българин ще бъде с тази диагноза. Затова те искат да бъде приета Национална диабетна програма (2020-2030г.) и да бъде осигурено финансиране за нея, а също така да бъде разработена дългосрочна Стратегия за превенция, включваща и скрининг на рисковите групи. И подчертаха, че в страните, в които е разработена подобна програма, заболеваемостта е намаляла с над 50%.
През последния месец различни данни показаха, че тревожно се увеличава броят на децата с диабет тип 2 у нас, а само преди дни СЗО подчерта необходимостта в България да се насочат средства и усилия към доболничната помощ и профилактиката.

Източни: zdrave.net

Как оценявате чистотата на въдуха при вас?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Боньо Бонев · преди 1 месеца
    Вече 11 години ползвам медикамента "Янувия" за диабет от 2-ри тип. И до сега НЗОК не ми заплаща медикамента и си го заплащам сам , въпреки че съм здравно осигурен. На запитване до НЗОК ми обясниха че трябва в продължение на месеца да ползвам друг препарат и при лоши резултати да покажа с положителните резултати от дейстивето на "Янувия". Аз като лекар съм извършил този тест и съм убеден от правилното ми лечение, но НЗОК не оценява моето становище. ТОВА ЛИ Е СИСТЕМАТА НА НЗОК ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ, Г-н МИНИСТЪР? Май тая професия на миинстър не ви е ясна много и приказвате глупости ... и то на лекарското съсловие.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up