Понеделник, Декември 09, 2019
Пращат ли лекарите специализанти за зелен хайвер

 

От Август до сега, бъдещето на българското здравеопазване обикаля площадите, заради проекта на министерството за придобиване на специалност в системата, който трябваше да реши някои от проблемите в тази област. Из под услужливите медийни заглавия като: „Държавата ще плаща специализацията на лекарите“, блесна не толкова лъскавата истина.
До сега специализацията се плащаше от болницата, в която лекарите работят. Работят, защото те не са ученици, а хора вече завършили висшето си образование Лекарите специализанти дават дежурства и то много, носят отговорност и получават заплата. След това са свободни да останат или да отидат на друго място. Демокрация, един вид.


Е, сега МЗ само реши да плаща заплатата вместо работодателя им, а те от благодарност да отидат да работят, в която болница то ги разпредели, някъде из България. Пък ако не са съгласни - да върнат заплатите. Субсидиите са за болниците, за лекарите задълженията.
Още след първият протест, Български лекарски съюз, се договори с МЗ, от тяхно име и уж в тяхна полза и им обещаха, че ще решат проблемите.
От трън та на глог – в новият текст на наредбата пише, че болницата е длъжна да ги назначи за три години след приключване на специализацията. Връщането на парите остава. И уж имат избор по стария или по новия модел да специализират. Риторичен въпрос е колко болници ще поискат доброволно да плащат заплати, при положение, че може да ги плаща държавата.
Поредната недомислица на българското законодателство, щеше да хубав проект, ако някой се беше сетил, че не можеш да задължиш човек, в демократична държава, да работи на определено място 3 години, само защото си решил да субсидираш неговия работодател. Не можеш да го принудиш и да си върне заплатата, която е заработил с денонощен, достоен труд. Това, освен че не кореспондира с всички политически претенции, че се работи срещу „изтичането“ на медицински кадри от България, нарушава и едни от основните права на човек – да избира свободно работата си и да получава за нея справедливо възнаграждение. ( чл.23.  от ВДПЧ на ООН).
През октомври, специализантите отново излязоха да протестират – „омерзени и излъгани“ а министерството им определи среща в началото на ноември и обеща да не бърза с приемането на наредбата.
Не бърза, но не се и бави. Срокът за обществено обсъждане не е удължен и продължава да изтича на 30 октомври, а срещата все още е насрочена за няколко дни след това.

Как оценявате чистотата на въдуха при вас?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up