Събота, Декември 07, 2019
Как да потрошим 100 милиона лева?

Комисията за защита на конкуренцията е пуснала търга за Национална детска болница. Ще се дострояват 14 етажа, които от три десетилетия стоят на кофраж и бетон. Първата копка е направена през 1978 година. 41 години по-късно може да започне да бъде завършена. Може и да се наложи събаряне, защото не е сигурно, че конструкцията е годна за дострояване.
Проектът за изграждане на Национална детска болница ще струва близо 100 милиона лева. От тук нататък, без да броим похарченото до сега.
Този мегаломански проект в стил късен соц е абсолютно ненужен на здравната система. Даже е вреден. Интересно е как същите хора дето ореваха света, че имаме много болници, са така петимни да построят още една?
Може ли тези 100 милиона да се похарчат по друг начин, в интерес на болните деца?

Може. С тези пари може да се вдигнат двойно цените на всички клинични пътеки за лечение на деца и да се удвои заплащането на прегледите и имунизациите. И пак ще останат. Ще има и за лекарства и за изследвания и за дентална помощ на деца.
Бъдете сигурни, че след година – две ще имате детски отделения във всички болници и те ще бъдат сред тези, с най-добри условия. В добавка много повече лекари ще искат да специализират педиатрия и много повече сестри да работят с деца.
Ако се съмнявате, вижте колко инвазивни кардиологии и кардиохирургии имаше в страната преди а вдигнат цените на пътеките и колко станаха след това. Преди кардиохирургиите бяха две и половина, сега са единадесет и растат. На инвазивните кардиологии им загубихме бройката.
И още, ако тези 100 милиона се инвестират в хората, а не в една сграда, модерното лечение ще бъде достъпно за всички деца в страната, а не само за тези в София.
Инвестирането на 100 милиона в медицинските дейности има само един „недостатък” - не можеш вземеш комисионна. При инвестирането на 100 милиона в сграда има 100 начина да вземеш.


Кой е отговоренза взрива в Пирогов?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up