Понеделник, Септември 23, 2019

Здравното министерство регламентира възможности, при които на пациентите може да бъдат поискани пари в болниците.
"Съществена промяна от това няма да настъпи, те и сега действат тези текстове. Тази поправка почти не засяга темата със заплащането", заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че доплащането е в най-голям размер за лекарства – над 60% от всички доплащания, над 30 % от доплащанията са в извънболничната медицинска помощ и едва 10% в болниците. Предложението на МЗ засяга само доплащанията в болниците. Те като обща сума са малко, но проблемът е, че са изключително неравномерното разпределени. Има хора, които доплащат по няколко хиляди лева, а други - почти нищо. Доплащането се осъществява основно, чрез избор на екип и чрез медицинските изделия. И двете възможности касаят само хирургичните специалности. Предложението, обаче не решава дори и тези проблеми. Аналогичен текст на предложения в закона и сега действа, само, че в Наредбата за достъпа до медицинска помощ.

Проблемът с доплащането не може да бъде решен, ако не се реши този с неправилно определените цени на медицински услуги, както в болничната, така и в болничната медицинска помощ. В повечето случаи цените на НЗОК са определяни лобистки. Тези цени трябва да се коригират, но няма кой да го направи – НЗОК се управлява от аматьори – представители на синдикати, на работодатели , на пациенти и държавни чиновници.
 Бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков се съгласи с голяма част от твърденията на Стойчо д-р Кацаров и на свой ред отбеляза, че Здравната каса е социален инструмент, който изравнява възможностите на пациентите, плащайки минимален пакет.
"При всяко положение, за нещо повече някой трябва да плати. Няма лошо ако бъде регламентирано", коментира доц. д-р Спасков в "България сутрин".
Той е на мнение, че ако НЗО се ръководи от актюери, ще се определят реални цени на медицинските услуги, тъй като в момента цените в Касата се определят по възможности.
По отношение на промените, кооито предвиждат акушерите и медицинските сестри да имат възможността да разкриват свои практики, Д-р Кацаров сподели:
"Това е стъпка в правилната посока. Тази дейност, обаче няма да се заплаща от НЗОК, за това едва ли ще има сериозни последици.”
Д-р Спасков пък попита каква е причината да се създадат тези нови структури, след като и сега сестрите могат да работят под контрола на лекарите. И призна, че не може да разбере идеята те да работят самостоятелно.
Цялата дискусия вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up