Понеделник, Септември 23, 2019

Публикуваме статия на Антон Гицов, в. Земя :

У нас непрекъснато никнат частни болници, които не биха просъществували, образно казано, и ден, ако не се закачаха на хранилка към Здравната каса


В България вече 30 години се мъчим да преоткрием топлата вода. Извършват се безкрайно експерименти и реформи за решаване на проблеми, които отдавна са решени в цивилизования свят.
Това особено се отнася до здравеопазването. То е един миш-маш от Здравна каса, държавни и частни болници и представлява казан с пробито дъно, който никога не може да бъде напълнен. А има от кой да се поучим.
Подходящ пример в това отношение е Великобритания. Това е държавата, от която заеме думата джипи (general practiotioner) вместо българската дума личен или общопрактикуващ лекар, но заимстването се ограничи само до това.
Във Великобритания няма Здравна каса ("каса" -какво нелепо и обидно име, свързано не със здраве, а с пари!). Има National Health Service (NHS) - Национална здравна служба, създадена още през далечната 1948 г. и представляваща една от най-значителните социални реформи в британската история. С малки разлики, тя е идентична по отношение на здравно обслужване в отделните членки на обединеното кралство и аз ще дам в случая за пример Англия.
Националната здравна служба в тази страна се финансира 80% от бюджета и 20% от осигурителните вноски на физическите лица, поемани от осигурявания и от работодателя. Пари в държавния бюджет за такава важна услуга като здравеопазването се намират, защото в тази страна има прогресивно данъчно облагане, което пълни хазната многократно повече от прилагания у нас архаичен плосък десетпроцентов данък.
Ето как работи системата.
Всеки жител на страната се регистрира към дадени малки медицински структури в района на местоживеене - обединени на едно място медицински кабинети на няколко джипита със собствена малка администрация. Час за посещение на пациент се урежда по телефона, по избор с някое от джипитата или с който и да е, ако предпочитаният не е на разположение. Лекарят прави преглед и издава рецепти и ако счете за необходимо, урежда за пациента преглед в държавната районна болница. Няма такова нещо като "направление" и "направленията свършиха", лекарят уведомява болницата за необходимостта даден пациента да бъде изследван във връзка с конкретно оплакване и болницата уведомява обратно с писмо пациента, като му определя час за посещение.
На място в тези мини клиники се вземат кръвни проби за изследвания, правят се имунизации и се третират леки рани. Искания за регулярно, месечно издаване на даден вид рецепти може да стане и по факс, като при желание на пациента рецептите се изпращат директно на конкретна, удобна за пациента аптека.
Болниците в Англия са държавни и частни. Държавните болници са финансирани от NHS и предлагат многообхватни услуги за почти всички болестни състояния. Частните болници са по-скоро специализирани и не са в състояние да предлагат набора на здравни услуги, предлагани от държавните болници. Много от лекарите в тях предпочитат първо да натрупат опит в държавните болници, а редица от тях често освен в частните болници, работят на контракт в отделни дни и в държавните болници. Възможно е един изявен лекар да консултира пациент в частната болница, но ако се налага извършване на сложна операция, която не е по възможностите на частната болница, да я извърши в държавната болница.
Веднъж изпратен от джипито за преглед и консултация в държавната болница, пациентът няма право на избор - кой точно да го прегледа и кой точно да го оперира, ако това се налага. Ако желае да избере изявен и известен специалист, може да се обърне към частните болници. Но там той трябва да плаща, ако няма частна медицинска осигуровка. NHS няма отношение към частните болници, които са само финансиращи се, може да насочи пациент към тях като изключение в редки случаи, когато това се налага от специфични обстоятелства. Случва се по-скоро обратното, тъй като частните болници извършват главно рутинни операции и не разполагат с интензивни отделения оборудвани за изкуствено поддържане на функциите на повече от един орган, при критични ситуации техни пациенти да се транспортират в държавни болници.
Държавните болници не са абсолютно унифицирани. Ако една болница реши, че не може да предложи най-подходящото лечение на даден пациент, може да го насочи - в консултация по линия на NHS - към друга болница с утвърден опит за този вид лечение.
В английските държавни болници няма "пътеки", друго безсмислено българско изобретение.
Болният постъпва в болницата и лежи там толкова, колкото е необходимо. Болниците и лекарите нямат никакъв интерес да го задържат излишно, те не са търговски дружества, не печелят нищо от това, често поради недостиг на легла те даже се стремят да изпратят пациента у дома колкото се може по-скоро.
И тук стигаме до разликата между английското и българското здравеопазване.
У нас непрекъснато никнат частни болници, които не биха просъществували, образно казано, и ден, ако не се закачаха на хранилка към Здравната каса. Някои от тях с окончанието в името си на "...мед" превъзхождат по лукс и английските държавни болници - фоайета с мека мебел, лъщящи асансьори, от всякъде се носи лъх на пари... Вложени са много пари, които не може да се избият от джобовете на гражданите на най-бедната страна в Европа, освен по линия на Здравната каса. И е естествено пациентите да се насочват към тези болници, които изсмукват от държавните болници много от най-добрите специалисти, отиват в тези болници с направления, после Здравната каса плаща. В същото време недофинансираните държавни болници вегетират или хлопват кепенците в по-малките населени места.
Същото е и с прословутите пътеки, които стимулират еднакво частните и държавните болници да държат на легло пациента максимално допустимия според пътеката болнични дни, независимо че той е оздравял и даже трябва да води истинска битка да бъде изписан по-скоро.
Такова източване на Националната здравна служба в Англия няма.
Затова и тя е в състояние да осигурява медицински услуги, които я издигат като една от най-добрите в световен мащаб. Пациентът не плаща за нищо и при най-скъпи операции.
Лекарствата на пенсионерите са напълно безплатни, а за останалите максималната сума, която плащат за дадено изписано по рецепта лекарство, е 9 паунда, като в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия лекарствата са безплатни за всички.
Частните болници у нас, прикрепени на хранилка към Здравната каса, които непрекъснато се роят, измислените "пътеки" - това са сериозни пробойни в казана на националното здравеопазване и докато не се затворят, по примера на Великобритания и други развити европейски страни, никакви реформи няма да имат ефект.
Аз лично не съм оптимист в това отношение, особено що се отнася до частните болници, собствениците на които имат мощно лоби в парламента.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д- р · преди 1 месеца
  Проблемът с болниците е лесно решим. Трябва да се види реалната причина - да се насочат към извънболничната голяма част от дейностите, които стимулират излишното хоспитализиране за изследвания и леки манипулации. Просто няма желание- административният подход храни корупцията и пълни джобове. Анализът за бг. болниците също е повърхностен.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  лекар · преди 1 месеца
  Не познавам човек доволен от английската здравна система, но иначе аргументите по отношение на болничния сектор у нас не са безпочвени!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д- р · преди 1 месеца
  Английската система през последните години издиша отвсякъде. Изключително необективна публикация.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up