Петък, Август 23, 2019

Депутатите приеха промени в Закона за за съсловната организация на магистър- фармацевтите на второ четене.

Законопроектът цели подобряване формирането на състава на висшия колективен орган на управление на конгреса на БФС, като се прецизира квотата на представителството съобразно увеличения брой членове.

В заложените промени се предлага още членовете на централните органи на управление, които имат право на глас и които са избрани от регионалната фармацевтична колегия за представители, да участват в работата на конгреса. Очаква се посочените измененията да осигурят предвидимост и гаранции за провеждане на редовни и извънредни заседания на висшия национален орган на управление на съсловната организация.

Според д-р Иван Ибришимов, депутат от БСП изборът на един делегат на 20 човека ще намали представителността на малките колегии. Той изрази съгласие, че броят на членовете на БФС се увеличава и вече е близо 6600, както и че съответно трудно се събира кворум при 660 делегата на конгрес, но нарастването ставало само в големите колегии от порядъка на София, Пловдив, Варна и не касаело малките, цитирано от zdraveNET.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че ако на конгресите делегатите се излъчват по един на 15 души, това ще гарантира представителност и няма да затрудни работата им. Като пример тя даде останалите съсловни организации като в БЛС се избира един делегат на 75 души в колегиите, в БЗС - един на 25, а в БАПЗГ - един на 20.

Парламентът прие общото събрание на регионалната фармацевтична колегия се формира на делегатски принцип при норма на представителство един делегат на трима членове. По предложение на д-р Дариткова отпадна и предложението на МЗ решенията на органите на БФС на национално равнище са задължителни за регионалните колегии и за членовете на БФС.

„Опитали сме да намерим баланс на принципа, на който той е постигнат при останалите съсловни организации“, каза д-р Дариткова.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up