Петък, Декември 06, 2019

Новият здравен модел, който министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи на Кръгла маса, провела се на 15.07.2019 г. възбуди множество въпроси, чиито отговори оставят висящи във времето. Моделът предвижда демонополизиране на Здравната каса при запазване на вноската за здраве от 8%. Намерението на Ананиев да вкара ред в здравния сектор у нас чрез въвеждане на конкуренция няма да се осъществи веднага, а след години.

ananiewhijodeputa

 

 

 

"Това е само една концепция, в която няма разчети кое колко струва", презастрахова се от крайни срокове Ананиев.

С какви становища и коментари излезнаха заинтересованите страни, предстои да видим. Новият здравен модел беше разкритикуван от различни пациентски организации от БЛС, от синдикатите и дори от шефа на НЗОК Дечо Дечев.

dechodechev

Според Дечев най-добрият модел е НЗОК да остане финансиращ орган в рамките на сегашните 8% за всички осигурени лица.

"Всеки един ще бъде гарантиран с базова терапия в рамките на основния пакет. От него обаче ще се извадят т.нар. бутикови дейности и терапии, които ще минат в допълнителен пакет. Дали той ще бъде задължителен или доброволен, е политическо решение", смята Дечев, според когото трябва да е доброволен и пациентът да прецени дали ежемесечно да внася някакви допълнителни суми, или да плаща кеш, когато му се наложи.

За частните здравни каси Дечо Дечев отбелязва: "Има идеи в рамките на тези 8% да се позволи всеки да избере фонд, в който да ги внася. Големият минус там е, че такива частни осигурители вече са запознати с целия здравен статус на населението. Това е публична тайна. Във времето по един или друг начин те са получавали информация и има реална опасност да пресяват клиентите си, като привличат по-млади пациенти с по-малко заболявания. Тогава в НЗОК ще останат главно пенсионерите, които се осигуряват най-ниско, но черпят повече от 2/3 от ресурса ѝ, а постъпленията от тях няма да стигат, за да се покрият разходите. Освен това по закон НЗОК няма право на печалба и няма стимул да плаща по-малко. На частния фонд обаче това му е целта – да печели. Колкото повече събере и по-малко изразходи, толкова по-добре."

bls

 

 

 

 

В становището си БЛС пише, че е силно обезпокоен от предложената концепция за нов здравен модел. По думите им в представената концепция от здравния министър Кирил Ананиев липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието.

БЛС категорично се противопоставя на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на формиране и договаряне на здравни политики у нас.

bzsz

 

От Българския зъболекарски съюз коментират: "Денталната медицина е приблизително 4% от здравноосигурителните плащания. Когато говорим за фондовете, които ще формират печалба, разбираме, че те ще имат резерв, който ще бъде формиран от 8-те % , плюс финанси за гаранционния фонд. И оттам нататък идва въпрос специално за денталната медицина: как ще се формира тази печалба?"

„На практика това, което се предлага е една крачка напред без да се влиза в детайли. Много ми е интересна финансовата рамка на това предложение за промяна на здравноосигурителната система. Точно как ще се получи баланс между качество, достъпност и количество?“, коментира д-р Николай Шарков, председател на БЗС.

georgimihailov

 

 

 

 

„Когато говорим за дофинансиране и финансиране на системата, ние трябва да знаем какво финансираме. Ние не знаем върху какво трупаме този ресурс, какви са разходите в него, какви са точните параметри, по които ние трябва да финансираме", казва проф. д-р Георги Михайлов, депутат от БСП.

"Ние сме на първо място по разходи за болнична помощ в Европа. Още миналата година СЗО и Световната банка ни обърнаха специално внимание на този тежък дисбаланс между болнична и доболнична помощ.“, коментира още д-р Михайлов.

MimiVitkova

 

 

 

„Демонополизацията не е лошо нещо, но е важно как ще я направим. Дали предварително ще изчистим многото въпроси, или ще скочим – първо ще действаме, после ще мислим. Бих препоръчала обратния подход.

В момента все още има много неясноти. Говори се за регистриране на нови субекти, наречени здравни фондове, но не става ясно по каква процедура ще се лицензират и с какъв капитал. Вноската се запазва 8%, но в системата ще влязат по-малко пари, тъй като от тях трябва да се заделят средства за гаранционен фонд“, коментира д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здрано осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

manolova maja

 

 

Мая Манолова: „Представеният от Ананиев модел е само обща рамка с неясни контури, в която липсва конкретика и поражда многобройни въпроси.“ Тя отново разкритикува здравното министерство, че организира дискусия без предварително да е запознало обществеността с новите мерки.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ако на министъра му е било необходима една година, за да еволюира до този модел, не може да изисква присъстващите да се ориентират за два часа в него. Тя каза, че е съгласна, че има нужда от повече средства за профилактика и превенция и повече качество в системата, но че предложеният модел безспорно ще оскъпи системата заради администрацията и множеството резервни и гаранционни фондове, които ще трябва да се създадат.

Hasan Ademov

 

 

 

"От 15 години сме за демонополизация на здравната каса и няма нищо по-хубаво от конкуренцията, но трябва преди това да се остойности медицинската помощ и да се отговори на много въпроси, като например какво се случва с лечебните заведения, които не са сключили никакъв договор.“, коментира д-р Хасан Адемов от ДПС.

 

daritkova

 

 

 

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че през конкуренция на НЗОК ще могат да се преодолеят дефицитите в оперативното администриране на здравните осигуровки и в контрола върху изразходването им. Тя изтъкна, че преди да пристъпят към демонополизация, ще изпълнят няколко от основните си обещания – акцент върху превенцията и профилактиката, преструктуриране на Спешната помощ, което тече в момента, и заработването на единната информационна система.

penkageorgieva

 

 

 

 

Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" изтъкна, че НЗОК не се справя и трябва да се демонополизира, но за да бъдат платени всички медицински услуги, трябва да се увеличи здравната вноска.

 

mihailokoliiski

 

 

 

„В България доплащането е 42.5% над публичните средства за здраве, а по препоръките на организацията трябва да е не повече от 15% и при промяна в модела е необходимо да има акцент върху профилактиката, а не върху болничното лечение“, заявява Михаил Околийски, Представител на Световната здравна организация.

От коментарите на всички отразени страни става ясно, че модел за здравно осигуряване има, но той не е нов, а просто замаскирано старо предложение. Концепция има, но рамки за разчети – не. Все още не е ясно на какви условия трябва да отговарят частните фондове, но Ананиев изтъкна, че те трябва да имат минимум 500 хил. осигурени, за да заработят. В първия вариант за този модел прагът беше 1 млн. осигурени. 

Снимки: бнр, трафик, бнт

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Бай Ганьо · преди 4 месеца
    Ама за много глупави ни смятате бре!. Цял народ ще вкарате в гроба. Стига сте крали! Дайте ни здравната карта и стига сте се ослушвали. Бреййй ми то вие ще откриете нов модел здравеопазване само и само да крадете. Нищо тя сопата ви чака.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up