Вторник, Юли 16, 2019

НЗОК ще получава официална информация за катастрофите и хората, които са ги извършили, предвиждат още промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Така Касата ще може да установява връзката между изплатените средства за лечението на пострадалите лица и вредоносните деяния и техните извършители.

„Целта на предложението е да може да се реализира на практика законовото изискване лицата, които са предизвикали умишлено увреждане на собственото си здраве, на здравето на други лица при умишлено престъпление, както и увреждане на здравето на трети лица в състояние на алкохолно опиянение или употреба на наркотични или упойващи вещества, да възстановяват на НЗОК съответните средства за лечение. В резултат на промените ще се създадат законови механизми, които в момента не могат да се прилагат на практика поради неясноти в закона. Въпреки, че санкционната разпоредба действа от 1999 г., на практика тя не може да се прилага поради липса на координационни механизми за това. Именно поради това се налага нейното прецизиране и усъвършенстване“, пише още в мотивите към законопроекта.

Промените позволяват и след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, хората, които имат законово основание да пребивават у нас, да запазят същите права като на граждани от ЕС, освен ако не е предвидено друго в международните договори. Целта е тези лица да могат да ползват здравна помощ наравно с българските граждани.
С преходна разпоредба в законопроекта се предвижда управителят на НЗОК в срок до три месеца от влизането в сила на закона, да определи нов размер на индивидуалните основни месечни заплати на директорите на РЗОК, без да надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен, в рамките на разходите за персонал по бюджета на НЗОК за съответната година.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up