Вторник, Юли 16, 2019

„Ние не трябва да слагаме болниците под общ знаменател. Болницата във Видин няма просрочени задължения или запори на сметки, докато тази във Враца има – това са различни ситуации”, каза пред БТВ, Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров.
Закриването на отделения и разместването им в региона не е решение. „Ако отделението по белодробни болести е във Видин, а АГ-то във Враца, като дойде родилка с пневмония – къде да я изпратя, пита колега?”, „Не е работа на министъра да определя заплати.” каза още д-р Кацаров.

Той предложи областните болници да се прехвърлят безвъзмездно на общините, защото хората на място са по-заинтересовани болниците да се управляват добре.
На второ място Кацаров предложи да се въведат коефициенти за лоши пазарни условия и даде пример с Великобритания. „Там за една и съща дейност плащат повече на болници, които се намират в такива региони, за да могат болниците там да предложат по-високи заплати и да привлекат по този начин персонал.”
Закриването на болници продължава 30 години, това не е процес от днес. Така бившият здравен министър Мими Виткова коментира реформата на своя наследник Кирил Ананиев за преструктуриране на областните болници в Северозападна България. „Това е тежка деградация на здравната система, която е в следствие на цялата политика в държавата. Когато рухне икономиката, социалните сфери са следствие на това рухване, а икономиката в този край отдавна е рухнала”, посочи тя.
Д-р Виткова допълни, че проблемът не е само в намаления брой на населението, но и в дефицита на лекари. Според бившия здравен министър д-р Радослав Гайдарски, не е рентабилно отделение да работи само с 2-3 лекари. „Трябва да има подготовка на кадри, по-рано се произвеждаха кадри, които се насочваха към определена област. Държавата отделя огромни средства за
По думите на д-р Гайдарски, в четвъртък Кирил Ананиев ще се срещне с всички директори на болници в Северозападна България.
Вижте още във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up