Събота, Декември 07, 2019

blsБългарският лекарски съюз излезе с официална позиция, приета на днешното заседание на Управителния съвет на съсловната организация, на което е била обсъдена ситуацията с продължаващите протести на медици от цялата страна, съобщиха от БЛС.  

"През последните месеци сме свидетели на поредица от протести – тези на професионалистите по здравни грижи от страната , а от началото на месец април - на педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". БЛС е категоричен, че не това е начинът да се реши задълбочаващият се с години проблем за остойностяване на труда на здравните специалисти. Единственият начин за публично финансиране на здравеопазването в България е през НЗОК, а финансирането на отдалечените региони е отговорност на Министерство на здравеопазването чрез програмата за лечебните заведения, работещи в неблагоприятни условия", се отбелязва в позицията.

БЛС се солидаризира с изказаните от педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те има възможност и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на клиничните пътеки в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната, заявяват от съсловната организация.

Оттам настояват още да бъдат предприети поредица от действия, които според лекарите биха намалили напрежението в системата. На първо място сред мерките препоръчани от БЛС е отпадането на лимитите за броя легла по клиники в педиатрията, а ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Друго искане е да бъдат увеличени цените на медицинските дейности (особено за педиатричните пътеки) още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК. Лекарският съюз смята още, че трябва да бъде изплатена надлимитната  дейност на болниците на стойност 153 млн. лв.  със средства от икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. 

От БЛС са категорични още, че трябва да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.

"БЛС настоява за достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти. Съсловната организация е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата", се казва в заключение на позицията.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up