Вторник, Септември 17, 2019

scintigraphyСцинтиграфията е диагностичен метод, при който на пациентът се дава радиоактивно вещество, което се натрупва предимно в туморите и метастазите и по този начин се подпомага диагностика на рака и се оценяват резултатите от проведеното лечение. Методът е стар и се прилага от десетилетия в цял свят. Предимството му е, че е много евтин, а недостатъкът, че не е специфичен – радиоактивното вещество се натрупва не само в туморни клетки, но и в такива с възпалителни изменения и др.
През последните години все по-често за диагностика се използват изследвания с 5-скен, който метод е значително по-скъп, но пък е с по-голяма точност и разделителна способност.
Така или иначе сцинтиграфията все още има своето място в диагностиката на онкологичните заболявания и спирането ѝ¸заради липса на консуматив (радиоактивен маркер) поставя в риск хиляди болни.


От здравното министерство обясниха, че една единствена фирма го внася у нас, но тя не е изпълнила ангажимента по договора си. На новата обществена поръчка не се е явил нито един кандидат, защото цените, които министерството на здравеопазването е обявило, били ниски. Промяна вече е направена – щяло да се търси нов вносител и щяло да се плаща повече.
Всичко е ясно. Не е станало земетресение или наводнение, не е спрял завода, нито е катастрофирал транспорта. Просто някой не си е свършил работата.
Всичко е ясно освен едно. Някой ще поеме ли отговорност за:
1. Създадените проблеми, в това число увеличен риск от възникване на усложнения на няколко хиляди пациенти.
2. Направени допълнителни разходи от бюджета за значително по-скъпи изследвания?
Ето и още няколко въпроса:
Коя е фирмата, която не е изпълнила договора за доставка? Има ли в този договор неустойки за неизпълнение? Ако има такива неустойки приложени ли са?
Кои са имената на длъжностните лица от министерството на здравеопазването, които са одобрили и следили за изпълнението на договора, кога са узнали за неизпълнението и какви мерки са предприели? Кои са длъжностните лица, които са поставили подписите си под окументите за обществената поръчка, на която „не се е явил никой, заради ниска цена?
На тези въпроси трябва да бъде отговорено. Ако има виновни трябва да понесат отговорността си за това. Иначе утре пак ще стане същото, с това или друго лекарство, апарат или друго.
Случаят дава добър повод онези, които смятат, че „държавата” винаги е права, че „държавата” никога не греши и че най-добре всичко да е „държавна” собственост и да се управлява и контролира от „държавата”, да помислят пак преди да говорят.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up