Събота, Декември 14, 2019

b.penkov„Дали сме си срок от три месеца, за да възстановим доставките на радиофармацевтици. Дотогава има достатъчно възможности, за да не страдат пациентите“. Това заяви пред Нова телевизия тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод информацията за липса на радиофармацевтици, необходими за изследване на пациенти със съмнение за метастази.

„Готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство – радиофармацевтик, а през това време, изработихме указание към колегите от РЗИ, към болниците с клиники по онкология и онкологичните центрове, в което националните консултанти препоръчват алтернативата. Продължаваме преговорите с производителя да предостави необходимите количества изотопи по стария договор“, категоричен бе д-р Пенков. 

По думите на зам.-министъра трябва да има диференциран подход при различните диагнози.

„Например при карцином на щитовидна жлеза, голяма информативност дава ултразвуковото изследване. Но ПЕТ скенери има достатъчно. Само в София вече трябва да са пет“, обясни д-р Пенков, визирайки възможността докато липсват изотопи, пациентите да бъдат насочвани за изследване с ПЕТ-скенер или ЯМР.

Зам.-министърът засегна и темата за въвеждането на критериите за разходоефективност при реимбурсирането на лекарства от НЗОК. Той бе категоричен, че почти целият свят вече е започнал да се ориентира към плащане за резултат, но подчерта, че първо трябва да бъдат определени критериите, по които се оценява резултата.

„След това се избираме между сравними терапии, не може да сравняваме трабант с ТИР. И чак тогава се решава коя терапии трябва да бъде предпочетена“, каза д-р Пенков.

Що се отнася до липсващите в България лекарства, д-р Пенков уточни, че нерегестрирани или дерегистрирани лекарства се включват в списък и могат да бъдат доставяни от болниците.

„За мое съжаление този списък става все по-голям, но не можем да влияем на волята на производителите. Това е циркът, който се разиграва с 5-флуороурацил – първа линия на лечение при онкологични заболявания – ту го има, ту го няма. В България струва 7,50 лв., в моята болница съм го купувал за 12-13 лв. от Виена. Когато лекарствата се внесат по особен ред, те не се поемат от касата, а от пациента“, каза той.

Зам.-министърът на здравеопазването се спря и на проблемите на педиатрите от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, които и в момента протестират.

„Едно от исканията им е болницата да бъде по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, което означава да е 100% собственост на държавата и да не е търговско дружество. Това обаче е много дълга процедура. За да стане това, по Търговския закон трябва да се мине през ликвидация, която трае от 3 до 30 години. На тях им е предложен един много добър вариант. Новата болница ще бъде по чл. 5, ще бъде собственост на МЗ и ще бъде осигурен бюджет за нея и нейното безпрепятствено функциониране“, обясни зам.-министърът.

„С тези протести педиатрите искат да обърнат вниманието към себе си и към проблемите в детското здравеопазване. Не бива да има лимити там. Майчино и детско здравеопазване трябва да бъде основен приоритет. Направих справка в НЗОК, те не са достигнали лимита си и не са направили искане за разширяване на дейността. Има възможности и това да се случи, но на предстоящото заседание на Надзорния съвет на НЗОК, което предстои лично аз ще предложа отпадане на лимитите за педиатрията“, каза още той.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up