Събота, Декември 07, 2019

MZМинистерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с 4 години на срока за придобиване на специалност „обща медицина“ от общопрактикуващите лекари на територията на страната. Това информираха от здравното ведомство в отговор на въпрос на „Право и здраве“ за състоянието и перспективите за развитие на специалността в контекста на изтичащите скоро крайни срокове за специализиращите лични лекари, които не са приключили обучението си.

Данните, които предостави на „Право и здраве“ здравното министерство сочат, че към настоящия момент по обобщена информация от 28-те РЗИ до 3 юни т.г. 568 общопрактикуващи лекари, осъществяващи дейност в индивидуални практики няма да придобият специалност. Същото се отнася и за 105 общопрактикуващи лекари, които работят в групови практики.


От ведомството уточняват, че през май тази година предстои държавен изпит за специализанти по обща медицина, на който са допуснати за явяване 122 специализанти.

 

„Следва да се има предвид и възможността, предвидена в чл. 14а на Закона за лечебните заведения, съгласно който право да организират и осъществяват индивидуална или групова практика за първична медицинска помощ, след регистрация по реда на чл. 40 на закона, имат и лекари, приети за обучение за придобиване на специалност "обща медицина", за срок не по-дълъг от определения по реда на чл. 181, ал. 1 от Закона за здравето срок за обучение за придобиване на специалността, който е 3 години“, допълват от здравно министерство.

По тази причина, общопрактикуващите лекари, които са специализанти по обща медицина, но не са приключили обучението си за придобиване на специалност в изисквания от закона срок и поради това практиките им следва да бъдат заличени, ще имат възможността да регистрират отново практика за първична медицинска помощ по реда на чл. 14а от Закона за лечебните заведения, подчертават изрично от МЗ.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up