Вторник, Септември 17, 2019

madzharov"Не можем да се върнем във времето, в което всички имахме равни заплати. В последните месеци, незнайно как, в медиите и в интернет пространството започна да се прокрадва отново онова име – здравни работници. Българските лекари, българските специалисти по здравни грижи – рехабилитатори, кинезитерапевти не са здравни работници. Те са висококвалифицирани кадри, които са ценни в целия ЕС. Здравни работници започва да звучи много опасно. Започва да звучи като онова време, в което всички ние получавахме равни заплати". Това заяви пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, коментирайки темата за протестите на медицинските сестри и подготвяната нова методика, по която ще се определят заплатите им.

По неговите думи Лекарският съюз никога не е изразявал несъгласие с това да бъдат добре заплатени медицинските сестри, фелдшерите, акушерите и лаборантите. „Ние казваме, че не е редно по този начин да се финансират заплати. Защото живеем вече 20 г. в друго време. Не е законно в момента правителството да финансира заплати в търговски дружества, каквито са лечебните заведения“, категоричен бе председателят на БЛС.

„В момента сме свидетели на това как се правят опити да се постигне максимата „разделяй и владей”. Категорично заявявам, че българските лекари уважават своите специалисти по здравни грижи, своите рехабилитатори, кинезитерапевти, лаборанти и всички, с които ние екипно правим така, че гражданите в България да се лекуват, когато имат нужда“, подчерта д-р Маджаров.

Той подчерта, че разделението е резултата от начина, по който ситуацията се интерпретира в обществото. „Едва ли не само специалистите по здравни грижи са ниско заплатени и затова видите ли, ето ще дадем 950 лв. Всъщност не е така. Самата методика, която министърът е подготвил, не визира само специалистите по здравни грижи. Визира тези пари да бъдат дадени там, където е необходимо, където имаме наистина проблеми, там където населението има опасност да бъде оставено без адекватна медицинска грижа, за да подпомогнат заплащането на тези, които работят на такива места – и лекари, и специалисти по здрави грижи, и рехабилитатори. Иначе, със стартова заплата от 950 лв. една медицинска сестра ще получава повече от началник на отделение, тъй като минималният праг, на който се назначават лекари е 980 лв.“, обясни председателят на Лекарския съюз.

По думите му трябва да се дадат пари не директно за заплати, а там, където е необходимо за преструктуриране на лечебни заведения, които вече са пред закриване, защото нямат персонал, нямат пациенти, а населението се нуждае от съвсем друг вид медицинска помощ.

Д-р Маждаров припомни, че в момента НЗОК дава 90 млн. лв. годишно за заплащане на всички изследвания в България – от рентгенови, през клинична лаборатория, през ЯМР и КАТ. 90 млн. лв. годишно се харчат и за да се осигурят медицинските изделия за българските граждани.

„50 млн. лв. са сума, която би трябвало да се използва наистина за реформа, за преструктуриране там, където е нужно на лечебни заведения, а не просто да се твърди, че ще се даде за заплати“, допълни той. Според него една методика като тази, която се подготвя в момента може да функционира единствено когато лечебното заведение има приходи.

„За да има достатъчно приходи, трябва да имаме повишение на цените на клиничните пътеки и повишение на лимитите на лечебните заведения. Това е изходът“, каза д-р Иван Маджаров. Той подчерта, че от Лекарския съюз смятат, че не е редно при положение, че се водят преговори за медицински изследвания, прегледи, достъп до медицинска помощ с лимитите и всичко се цеди до лев, въпреки че става въпрос за милион – два, да се изискват пари по този начин.

Председателят на БЛС бе категоричен, че напрежение между колегите му няма, защото "ние сме свидетели, че в крайна сметка в случая става дума за една групичка кресливи специалисти по здравни грижи, които са пред Министерство на здравеопазването".  „Радващо е, че държавата има пари и може да ги отдели. Въпросът е тези пари за какво ще отидат, дали ще имат дългосрочен ефект или ще бъдат само временни. Защото трябва да се стремим към устойчиво политики, а не покриване на нужди, конюнктурни в момента и само след шест месеца отново да изпаднем в същата ситуация“, завърши д-р Маджаров.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Дий, воле, дий... · преди 4 месеца
  Нормално е да работим и да мълчим , да подплатим труда на д-р Мсджаеов и да взимаме колкото чистачи. Неговият костюм обаче струва колкото блузката дънките и маратонките които можем да си позволим. Като застанеш пред болница и гледаш.... Доктор с мерцедес, доктор на мотор , доктор с джип, доктор с ауди, доктор с вила тук, доктор с имот в Гърция. .....сестра с голф и маратонки. Докторица с версаче, сестра с дрехи втора употреба. Е, пациентите гледат, хората около нас и европа ще ви види..абе малко са ви парите и на вас, ама от скромност и мисъл за здравеопазването не искате повече.....ха ха ха ха ха хи хи хи хи хо хо хо хо хо
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Рени Илиева · преди 5 месеца
  Редно ли е рентгенов лаборант с 36 г.трудов стаж да получавам 560лв заплата,втора категория труд,
  Откакто започна здравната реформа, не получаваме вреден труд, храна, кисело мляко, отпуска 25дни?Докога ще се подиграват с нашия труд.Циганите чистачки на улиците,взимат повече от нас?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up