Събота, Декември 07, 2019

manolova majaСлед бурен дебат и множество скандални реплики парламентарната Комисия по здравеопазването прие Годишния доклад за 2018 г. на омбудсмана Мая Манолова.
Манолова представи лично отчета си пред народните представители от комисията. От него стана ясно, че през изминалата година институцията е получила 607 жалби, засягащи проблеми от сферата на здравеопазването, като в много случаи това са били колективни жалби, т.е. засягащи интересите на големи групи хора, сдружения и организации. Като пример омбудсманът цитира жалбите на работещите в болниците във Враца и Ловеч за неизплатени заплати, на съсловия – като акушерките и кинезитерапевтите и рехабилитаторите, настояващи за самостоятелни съсловни организации, на групи пациенти от Видин срещу закриването на хемодиализата в региона. Най-много лични жалби са били отправени до институциято по проблеми, свързани с ТЕЛК.  

„Проблемите се повтарят и не мога да не отбележа, че те са същите, които представих и в миналогодишния си доклад. Отново ще подчертая, че, както много пъти съм казвала, лимитите ограничават достъпа на гражданите, особено от отдалечените места от медицинска помощ, а неплащането на надлимитната дейност води до трагични последици. Оттам тръгват и причините за протестите. В медицинските стандарти например броят на сестрите е пожелателен, в клиничните пътеки също не са добре остойностени. Сега се намериха едни 50 млн.лв., преди време се намериха едни 30 млн.лв., така не се решават проблеми, които очевидно са системни. Трябва да се постъпва принципно, да се търсят дългосрочни решения и да се отстояват пазарните принципи“, каза Манолова.
„Докладът е много хубав, но се е преекспонира твърде много функцията на омбудсмана. Не одобрявам начина на изказ в доклада и се прехвърлят пределите на допустимото. Вашата институция няма никаква заслуга например за решаване на ситуацията в Хитрино. Най-малкото не съм съгласен да си приписвате заслуги, които не са ваши“, коментира зам.-председателят на комисията доц. Лъчезар Иванов.
„Всички тук, които присъстваме знаем какви са проблемите на здравеопазването. Те няма да бъдат решени и в следващата година, а може би и в следващите 10 години. Какво отношение може да вземе вашата институция за качеството на медицинската помощ? Искам да Ви кажа, че има доста оплаквания от вашата институция за оказване на натиск за извършване на една или друга услуга в здравно заведение. Освен това, не одобрявам подхода Ви да бъдат подтиквани гражданите към протести и неподчинение, каза още доц. Иванов. Той допълни, че според него нямат основания упреците за затруднен или забавен достъп до медицинска помощ, защото у нас сега дори за прегред при професор се чака между 5 и 7 дни, докато в чужбина това става след месеци.  
„Ние адмирираме вашата активност като институция, не приемайте думите като критика“, каза председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. От вашия доклад обаче не става ясно какъв е резултата от всички жалби. Вие посочвате колко са на брой и посочвате, че в 388 от 607 са дадени препоръки, като половината от тях са изпълнени. Не става ясно и какво се е случило с останалите жалби, които са разликата между 388 и 607. Не става ясно какъв е изходът - успешен или неуспешен. Нека да разберем и цялата картина“, каза тя.
„В резултат на инвестициите в сферата на здравеопазването например, се е увеличила преживяемостта на онкоболните пациенти, което също следва да е застъпено в цялостната картина представена от Вас“, добави още д-р Дариткова.
„В Министерството на здравеопазването всекидневно получаваме жалби, на които реагираме много бързо. Когато четох доклада имах доста възражения, но сега се успокоих, защото разбрах от омбудсмана, че системните изводи са необективни и са тенденциозни, от гледна точка на гражданина. Имайте предвид, че са подадени едва 607 жалби, а в България се правят годишно 2 200 000 хоспитализации. 
Това са 10 млн. леглодни. Имаме над 25 млн. прегледа при лекари, имаме над 50 млн. обработени рецепти в аптеките. Представете си този огромен обем на срещи на хора със здравната система е изразен в 607 жалби“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
„Нямате никакви причини да сте спокоен, г-н заместник-министър. Явно не сте ме слушали добре и не сте чели внимателно, защото вече обясних, че голяма част от тези 607 жалби са колективни. Например такава е жалбата на лекарите и медицинските сестри от болницата във Враца, но касае няколкостотин души, които са в системата и десетки хиляди, които живеят в региона и които нямат достъп до адекватно лечение“, репликира Мая Манолова.
„Реакцията на заместник-министъра за мен е повече от необяснима. Аз не съм глашатай на успехите на правителството. Правата на гражданите са гарантирани в Конституцията и аз ги защитавам, защото това е моята работа“, категорична бе омбудсманът.
Всички присъстващи депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и ПП „Воля“, бяха единодушни, че се срещат всекидневно с пациентите си и вършат не по-малко сериозна работа за решаването на проблемите им от омбудсмана. Така комисията прие доклада с пълно единодушие.
Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up