Събота, Декември 14, 2019

divideНякога, в древния Рим, генералите са ползвали тактиката да разединят населението на дадена територия, преди да я нападнат. Те насъсквали местните племена едно срещу друго, като така са ги правили много по-слаб противник. В последствие Римляните са воювали само с отделни племена или части от разединеното население, като са печелили битките много по-лесно. Разделени, поданиците на империята не са могли да осъществят и големи бунтове, което е позволило да бъдат под римско владение векове наред. Принципът е останал с името „Разделяй и владей!” (Divide and Conquer).
Нещо подобно се наблюдава и в здравната сфера у нас.
Под натиска на протестите на сестрите, Правителството взе решение да даде на министерството на здравеопазването още 50 милиона, с които да се вдигнат заплатите им. Лекарският съюз се противопостави, като се обоснова с това, че увеличението на заплатите не може да бъде само за едни, което веднага доведе до ответна реакция от сестрите. Премиерът Борисов лично наля масло в огъня с предупреждението „Да не стане така, директорите да ги дадат за ДМС-та на докторите и да не стигнат до сестрите.” Последва остра реакция на лекарския съюз, която предизвика реакция на сестрите срещу съюза.

До сега виждахме разделяне (и противопоставяне) на медици срещу пациенти, пряка последица, от което е агресията срещу медиците, нерядко прерастваща във физическа саморазправа. Сега вече сме свидетели на разпад на медицинската общност. Всеки иска да има своя организация - фелдшерите, акушерките, физиотерапевтите и рехабилитаторите, помощник фармацевтите. Общопрактикуващите лекари се настройват срещу специалистите и обратно, държавните срещу частните болници, лекарите от едни специалности срещу лекари от други. Не остана поле без бразда на разделение и противопоставяне.
Разделени и противопоставени един на друг, медицинските професионални общности, досущ, като племената в древния свят, са лесна плячка за всеки що годе умел политик. Не е нужно кой знае какво умение, достатъчно е от време на време да се хвърля по някоя съчка в огъня на противопоставянето. Не вреди и на някои от племенните вождове да се дадат известни привилегии, срещу които ще помагат да се държат в подчинение останалите.
Разделени по този начин, професионалните общности няма да постигнат нищо, освен незначителни и при това временни придобивки. Вторачени в дребните си различия и насочвайки цялата енергия един срещу друг, те изпускат от поглед най-важното – да се борят за свободата на професията и за това доходите им да зависят от самите тях, а не от „благодеянията” на политиците.
Д-р Стойчо Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 7 месеца
  Възмутена съм от поведението на няколко невъзпитани лекари, които ме нарекоха креслива и някоя си там от улицата, която няма право да иска заплата, защото не съм тази,която решава.
  Аз съм мед. сестра. Аз стоя до лекаря и получавам указания, изпълнявам там до болния, длъжна съм да се справя дори ако в момента установя нуждата от спешност докато викам лекаря. Аз следя , аз лекувам а не Кокалов и не Маджаров. Аз имам семейство и аз се нуждая от второ работно място, докато моите деца имат нужда от мен. Аз съм тази, която има нужда от адекватно заплащане. Аз ще имам нужда от пенсия. Аз имам правото да протестирам и правото да не работя за слава, която да занеса в къщи за вечеря. Аз мога и да не съм мед. сестра. Аз мога и да замина.
  Аз виждам кой колко и какво получава.
  Който мисли , че не заслужавам повече , нека се обърне и хвърли камък срещу мен.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  д-р Ангелов · преди 8 месеца
  много вярно,д-р Кацаров, обаче не ми е ясно дали ти се харесва позицията на БЛС, а и като те следя с изявите, ти стоиш изцяло зад това ръководство, което безспорно е слабо,некомпетентно и неморално защото председателят взима 6000 лв. заплата. Това ли е съюза, я си спомни, д-р Игнатов дали взимаше заплата,или заместниците, само д-р Ботев взимаше, и беше истински главен секретар, а не като Стоян Борисов,който стои за по 2 часа и не знае на коя планета се намира. Искам този коментар от тебе, а не да ни връщаш в римско време.Изобщо ЗАЩО НИ Е ТОВА ЧЛЕНСТВО В БЛС? КОМУ Е НУЖНА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ? ЗАЩО НИЕ ТРЯБВА ОТ НАШИТЕ ЗАПЛАТИ,ДАЛЕЧ ПО-НИСКИ ОТ ТАЗИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДА МУ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЛЕНСТВО. ЕТО ТОЗИ КОМЕНТАР ИСКАМ ОТ ТЕБЕ...Ако си честен и принципен, а не имитатор на защитник на правата в здравеопазването.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  тони · преди 8 месеца
  някога ,но и сега сеползва този приом.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up