Вторник, Ноември 19, 2019

nhif146 са неприключилите преписки от Център „Фонд за лечение на деца“ - ЦФЛД, които поема НЗОК, към тях се прибавят и още 24, които идват от Комисията за лечение в чужбина и се отнасят за лица над 18-годишна възраст. Всички те ще бъдат разгледани по-най-бързия начин от експертите в новата Дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“ в касата, без да е необходимо да подават заявление втори път. Това съобщи на брифинг директорът й д-р Галя Йорданова. Досега д-р Йорданова ръководеше дирекция „Извънболнична помощ“ във фонда.

„Ще продължим да работим по правилата, по които досега е работил Фонда за лечение на деца. Лечението в чужбина ще продължава, както е било предвидено до момента - в ЕС, в Европейското икономическо пространство, Швейцария и с всички държави, с които има сключени спогодби и споразумения, плюс трети страни“, обясни д-р Йорданова.

 Тя бе категорична, че няма да има прекъсване, а приемственост, доразвиване и надграждане. Д-р Йорданова уточни, че статусът на документацията ще може да бъде следен по всяко време, като за постъпилите до този момент заявления гражданите ще могат да използват наличните си входящи номера, получени при подаването.

Отделно от това, промени ще бъдат внасяни след всяко заседание на комисията, като решенията ще бъдат качвани на сайта своевременно. Комисиите ще заседават на всеки две седмици и винаги, когато се налага, допълни д-р Йорданова.

Тя информира, че са създадени две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това число и преписките, които са прехвърлени от Фонда и нямат все още решение. Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към МЗ, не трябва да подават нови заявления в НЗОК.

„Сроковете са били много разтегливо понятие до момента. Да не говорим, че имаме неприключили случаи от 2018, от 2017, дори от 2015 г. В тези 146 случаи има и неприключили случаи от минали години. Имаме и случаи от 1 януари до момента и когато имаме за три месеца неприключили, ще се опитаме в оптимално кратки срокове да придвижим нещата“, заяви д-р Йорданова.

„Новите срокове са силно скъсени. Те са около две седмици. Не смятам, че тези преписки, които не са приключени за три месеца, ще могат да бъдат приключени в рамките на следващите седмици“, допълни още тя. Д-р Йорданова бе категорична, че въпросът защо не са приключени би трябвало да бъде отправен към фонда.

От днес всички заявления за лечение, финансирано от касата, ще се подават в НЗОК, Заявления ще могат да бъдат подавани и РЗОК от октомври, тъй като дотогава е предвиден отлагателен период, стана ясно още на брифинга.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up