Събота, Декември 07, 2019

Управление

 

Изненадващо депутатите решиха, че няма да има изключения за отделни лекарства, които да бъдат извадени от действащия в момента механизъм, по който фармацевтичните компании връщат пари на НЗОК, въпреки че в първоначално предложения и гласуван от надзора на касата и Министерския съвет вариант се предвиждаше създаването на специален списък с лекарства, които да бъдат извадени от механизма.

Анализ на д-р Илко Семерджиев, бивш вицепремиер, здравен министър и основател на здравното осигуряване.

Преди два дни Европейската комисия публикува Доклад за състоянието на здравеопазването в Европа. Най-впечатляващото първенство по една от темите в него отново заема България – делът на частните доплащания у нас е най-висок в целия ЕС като през 2017 г. е достигнал 46.6 % от всички плащания, който в сравнителен план е почти три пъти по-висок от СРЕДНИЯ за ЕС. Огромната част от тези директни плащания от страна на пациентите е за лекарства и медицински изделия.

Министърът на здравеопазването е публикувал за обществено обсъждане наредбата за пакета от здравни дейности, гарантирана от бюджета на НЗОК.
Действащата до сега наредба беше отменена с Решение № 6135/23.04.2019 АД №10556/2018 ВАС. В мотивите за отмяна на наредбата съдът посочва, че съдържанието на мотивите не съответства на чл. 28, ал. 2, т. 3 Закона за нормативните актове:
„Липсва какъвто и да било анализ относно финансовите средства, необходими за прилагане на наредбата ...., издателят на наредбата би следвало да остойности всяка една от заложените за изпълнение медицински дейности, необходимите лекарства и консумативи, които ще бъдат заплащани от бюджета на НЗОК, и прогнозен брой за годината с оглед статистиката от предходни години.”

Днес Европейската комисия публикува доклади, в които се представят профилите на здравните системи в 30 държави. Здравните профили на държавите се съпровождат от придружаващ доклад, в който се отбелязват някои от най-значимите тенденции в трансформацията на системите на здравеопазването им и се правят основни заключения от профилите.
Каква е оценката на България?

След разговор с родителите на 3-годишното момченце, което почина миналата седмица в София, премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев още днес да отстрани директорите на трите болници, свързани със случая. Това са Специализираната детска болница „Проф. Ив. Митев“, болница „Лозенец“ и „Пирогов“.
Борисов поиска експертизите да се направят във Военномедицинска академия.

Столичната университетска специализирана детска болница „проф. Иван Митев” спира приема на болни деца, нуждаещи се от интензивно лечение. Това се вижда от писмо на директора ѝ до РЗИ и РЗОК, публикувано на сайта Фрогнюз. Причината за прекратяване на приема е, че двама от тримата анестезиолози, работещи в болницата са подали молби за напускане, а третият бил в отпуска, но той „така или иначе не обслужвал пациентите в отделението за интензивно лечение”.
Прекратяването на дейността на интензивното отделение може да се отрази и на другите отделения, за чиято работа се изисква наличие на такова отделение. Това със сигурност ще влоши финансовото състояние на дружеството, което и без това не е цветущо.

 

Независимо от резултатите от проверката на трите болници след смъртта на 3 годишното детенце, обществото следва да си отговори на няколко въпроса и да си припомни някои минали събития и факти.
По – рано тази година, лекарите същата тази детска болница, която вероятно сега ще „изпере пешкира‘ на цялата ни куцаща здравна система излязоха на протест.

В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващ екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от заплащането, а потребителят има проблеми с качеството на това, което получава”. Това заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в ефира на „Здравей,България”.
„Някои участници в пазарния модел нямат място там. Категорично в него не успяха да се впишат общинските болници. Дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, също нямат място в този модел, но няма предложение за промяна”, смята той.

 

 

Община Севлиево ще покрива със средства от бюджета си услугите, които НЗОК не заплаща, за да се лекуват пациентите напълно безплатно. Кметът на града д-р Иван Иванов беше поздравен от здравния министър Кирил Ананиев за това решението по време на официалното откриване на реновираното педиатрично отделение в Севлиевската болница, съобщиха от МЗ.

Log in or Sign up