Понеделник, Октомври 21, 2019

images12.NZOKЦентър "Фонд за лечение на деца" се закрива от 1 април, а функциите му се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Активите, пасивите, архивът, както и всички други права и задължения се поемат от Министерството на здравеопазването. Това предвижда проект на постановление на Министерски съвет, публикувано на сайта на Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане, което ще продължи до 21 март т.г. .

 

Предвижда се за извършването на дейностите, свързани със закриването на ЦФЛД министърът на здравеопазването със заповед да определи комисия, която в срок до 31 март  2019 г. да изготви приемно-предавателен протокол за прехвърляне на активите, пасивите, архива и другите права и задължения на ЦФЛД. Всички разходи, свързани със закриването на ЦФЛД  ще бъдат за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г.

Дейностите, които преминават към НЗОК за  администриране и са  извън обхвата  на  задължителното  здравно осигуряване ще бъдат финансирани със средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването,  като  е предвиден  трансфер от бюджета на МЗ към бюджета на НЗОК и за настоящата 2019 г., се казва в доклада на министър Кирил Ананиев.

Така след като бъде утвърдено постановлението, трансформацията, заложена в преходните и заключителните разпоредби на Закона забюджета на НЗОК за 2019 г. ще стане правен факт. Припомняме, идеята за  промяна в статута на Центъра "Фонд за лечение на деца" за първи път бе лансирана от д-р Дечо Дечев при избирането му за управител на НЗОК през миналата година.

   

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up