Сряда, Октомври 21, 2020

katsarov BgOnair2019Управителят на Здравната каса Дечо Дечев заяви, че НЗОК трябва да спре финансирането на частните болници. Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, това ще бъде най-голямата грешка, която може да се направи. По думите му болниците предлагат добро качество и обслужване именно защото се стремят към печалба.
Спомнете си комунистическата държава. В нея предприятията работеха без печалба. Спомнете си какво имаше в магазините, как чакахме на опашка за телевизори и хладилници. Това ли искаме за пациентите?
Ще ви дам и обратният пример. Вижте си компютрите, телефоните, телевизорите. Те са направени от фирми стремящи се към печалба. Най-големите печеливши, обаче сме ние потребителите, защото получаваме всичко това с все по-високо качество и на все по-ниска цена.
Нека да печелят лечебните заведения и да се конкурират в равни условия за нашия избор. Така пациентът ще застане в центъра на системата и само по този начин може да постигнем високо качество на по-ниска цена", обясни д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

За пореден път той се обяви за демонополизация на Здравната каса, но призна, че вече си мисли, че това няма как да се случи в нашата държава. Обществото ни е разделено. Едни искат повече пазар, други искат връщане към съветско здравеопазване. През последните 20 години се формира и друга група, която се адаптира към сегашния модел и не иска никаква промяна – нито напред, нито назад. Част от тези хора са много влиятелни и политически и икономически.

„Получава се един парадокс. Масово хората са недоволни от здравната система, но са против реформи. Министър Ананиев организира в края на миналата година работни групи за промяна на модела. накрая на обсъжданията представителите на различни професионални и пациентски организации бяха поканени да дадат окончателно писмено становище.Половината от становищата бяха, че не трябва да се променя сегашният модел".

В предаването "Денят ON AIR" той коментира и скандала с фалшивите ТЕЛК-решения.

"Начинът на оценяване не е добър. Разпределят се поравно едни пари, а не спрямо нуждите на хората. Цифрите, които съобщава прокуратурата са преувеличени. Пет прокурорски преписки - това ли е голямата корупция, която е довела до стотици милиони загуби", посочи д-р Кацаров.

Междувременно Румъния започна лечението на малкия Стефан, въпреки че болницата още не е получила паричния превод от България. 

"Тук има друг проблем и той е свързан с лекарството. Това лекарство е нов медикамент и е много скъпо. В България лекарствата навлизат 3-4 години, след като са започнали да се прилагат в развитите страни. Умишлено направено е, за да се спестят разходи на Здравната каса. Сега, обаче ние плаща,е лечението на детето в Румъния. Ами след като ще го плащаме, не е ли по-добре да го платим в България. така пари ще стигнат и до нашите лекари и болници? За съжаление последните промени в законите и Наредба 10 ще забавят още повече навлизането на нови медикаменти, а опасявам се и някои от сегашните на пазара може да напуснат.
Цялото интервю във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 1 години
    което означава че или много се краде в т.нар държавни ,университетски общински или пътеките и възнагражденията разходите консумативите не са разчетени защото в частните болници хем вземат направлението по кл.пътека ,хем си доплащаш повече отколокоте цената на пътеката по здравна каса
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up