Събота, Декември 07, 2019

Salchev prezentОсновен проблем за българите е доплащането на медицинската услуга. Това показват данни от допитване сред 722 души, извършено в периода 9 - 16 март. Данните бяха представени по време на дебат "Прозрачност и здравеопазване", организиран от "Галъп интернешънъл" и и clinica.bg, съобщават от БТА. Повече от половината участници са оценили доплащането за престоя си в болница като "високо" или "много високо". Две трети от запитаните са оценили високо труда на лекарите и медицинската грижа, но към здравната система и ценообразуването в нея са изразили недоверие. Има и неравномерно разпределение на лечебните заведения в страната, предоставящи лечение в областта на кардиологията, неврологията и онкологията, се отчита в допитването.

„Няма да има доверие в системата, ако няма прозрачност и трябва да се знае защо, за какво и на кого се плаща“, каза проф. Петко Салчев от Националния център за обществено здраве и анализи.
Той обърна внимание, че никой не може да каже колко е броят на здравноосигурените хора в страната, не били известни и здравно застрахованите. Проф. Салчев обясни, че когато се увеличава брутния вътрешен продукт, се забелязва и леко покачване на продължителността на живот. При падане на БВП пък се наблюдавало и рязък спад в продължителността на живота на хората.
Проф. Даниел Вълчев от Центъра за правни инициативи изрази мнение, че преминаването от осигурителен към застрахователен модел е добра идея, но най-важното е въвеждането на делегирани бюджети на районните здравни каси.
„Който е готов да реформира сектора, трябва да е готов от пълен отказ от политическо бъдеще“, подчерта той.
„Има подобрение в здравно-политическия процес, в наличността на достъпните данни и в засилването на публичния контрол“, отчете Любомира Коева от Катедрата по икономика и управление на здравеопазването в Медицински университет Варна.
Катедрата е българският партньор на Европейската обсерватория за здравни системи и политики в мрежата за мониторинг на здравните политики.
„Липсва интегрирана информационна система, липсват ключови индикатори, в областта на качеството, както и мониторингова система за качество“, подчерта Коева, според която пациентите не знаят правата си, което води и до корупционни практики.
В дебата участваха представители на съсловните организации, на пациентски организации, на НЗОК, на омбудсмана, на застрахователни дружества.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up