Понеделник, Ноември 23, 2020

KatsarovБившият заместник-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира в студиото на „Още от деня” по БНТ, че проектът за Национална здравна карта, който е предложен за обсъждане от Министерството на здравеопазването, по същество представлява инструмент за въвеждане на още един лимит върху болниците. Той обясни, че здравната каса слага финансови лимити на всички болници, а здравната карта налага лимит върху самата дейност.

„Днешното състояние на здравната система е в резултат на прилагането на подобен лимит с предишната здравна карта”, уточни д-р Кацаров.
"Здравната карта намалява броя на леглата, както е предложена, с 6000. При среден престой от пет дни, това означава, че лечението на 30 000 пациенти месечно и на 360 000 годишно по-малко ще бъдат платени от здравната каса. При 1000 лева цена на клиничната пътека това означава, че НЗОК ще плати с 360 млн. лева по-малко за лечение на български граждани", допълни той и обобщи, че целта на здравната карта е да спести средства на бюджета на здравната каса.
„Известно е, ако някой може да ме обори, нека го направи, че колкото по-малко плати здравната каса, толкова повече ще платят пациентите от джоба си”, категоричен беше председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването.
Д-р Кацаров не се съгласи с намаляването на броя на леглата, като посочи, че здравната каса заплаща по клинични пътеки, а не на брой легло.
„Клиничната пътека е един излекуван болен с определена диагноза. Ако на леглото няма никой, здравната каса плаща 0. Какво се е загрижил здравният министър дали болницата има 100 или 300 легла, след като ще плати само за заетите, за празните няма да плати. Къде е логиката?", попита той.
По думите му, ако има здравна карта, тя трябва да бъде начертана от пациента. Пациентът чрез своя свободен избор къде да се лекува да определи къде да има болница и къде да няма болница. Според него сега обаче се предлага друго - чиновникът в здравното министерство да каже къде да се лекува определен пациент.
„Спомняте си всички, че 2010 г. правителството конфискува близо 2 млрд. лева, събрани от здравни вноски. Бяха прехвърлени и похарчени за нещо друго. Тогава се вдигна много шум. Предполагам, че още помнят хората това нещо. И сега нека си зададем въпроса - до 2009 г. здравната вноска беше 6%, 2009-та беше увеличена на 8% - как така при 6% здравна вноска нашата система генерира излишък от близо 2 млрд. лева и след това - от 2010-та досега при 8% здравна вноска всяка година тя е в дефицит? Отговорът на този въпрос ще даде отговори на всички останали въпроси”, посочи експертът.
Д-р Кацаров беше категоричен, че ако НЗОК плаща за извършена дейност, разходът ще зависи единствено от това колко болни има. Проблемът е, че се плаща за структури.
В края на разговора той подчерта, че държавните болници трябва да се приватизират.
„Нашата здравна система е изградена по такъв начин, че няма никакво значение кой е собственикът на болницата. НЗОК има еднакви отношения с държавни, частни и общински болници. Може само да спечели от това, ако приватизира болниците, защото най-вероятно ще се управляват по-добре и ще се стопанисват по-добре", коментира председателят на ЦЗПЗ.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up