Петък, Ноември 15, 2019

limitsНа заседание, проведено на 14 май, Надзорният свъет на НЗОК е определил лимитите на болниците за периода от месец май до месец ноември 2018 година. Надзорният съвет е приел и изменения в Правилата за условията и реда за прилагане на чл. 4, ал. 1, ал.2 и ал. 3 от Закона а бюджет на НЗОК за 2018 година. Конкретни числа в решението не се споменати, а в изменение на правилата се определя, че лимитите ще са в рамките на останалите по бюджета средства. Предстои да се види дали очакванията на лекарския съюз и болниците за месечни плащания от 155 милиона лева за болнична помощ ще се оправдаят.
За месец април, който беше първия след подписване на новия НРД, общата сума на плащанията на болниците беше разпределена на база месец февруари и остана на нивата от 2017 година от около 140 милиона лева, въпреки, че цените на близо половината клинични пътеки са увеличени със средно 10 процента.

Към медицинските изделия, които се заплащат с разрешение на Управителя на НЗОК са добавени и торакален стент графт и стент графт за коремна аорта, които станаха причинна за скандал, поради смъртта на няколко болни, които не можеха да си платят изделията.
Медицинските изделия и лекарствените продукти за онкологични заболявания ще се заплащат на базата на платените в периода януари-април.
Интересно е и изменението на чл. 13 от Правилата. РЗОК вече ще извършва ежемесечен анализ на използваемостта на леглата за всички отчетени в ежедневните отчети хоспитализации за даден месец, спрямо броя и вида болнични легла, посочени в договора на лечебното заведение, с които ще се осигури изпълнението му. При надвишаване на броя ще се извършва контрол и отхвърляне на дейността надвишаваща броя на отпуснатите легла. Видно от типовите договори за болнична помощ, за всяко лечебно заведение ще се определят броя легла по всяка клинична пътека и броя легла със съответното ниво на компетентност. Следователно болниците вече ще могат да отчитат само пациенти, чиито клинични пътеки отговарят на определените нива на компетентност на леглата. Ако например имате 5 легла с 3-то ниво на компетентност, можете да отчетете 5 болни, но само ако Клиничните пътеки по които са лекувани отговарят на 3-то ниво на компетентност. Ако пътеката изисква 1-во или 2-ро ниво, НЗОК няма да плати за лечението му.
До сега касата плащаше всички болни стига общият им брой да не надхвърля общия брой легла. Приетите на 14 май изменения в правилата влизат в сила със задна дата от 1-ви април.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up