Неделя, Април 05, 2020

MarkovПредседателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков заяви в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР, че се страхуват от начина, по който се създава здравната карта.
„Страхуваме се, че влиянието на отделни фигури, групи в системата, на отделни региони, са толкова много и силни, че не вярваме, че тя ще бъде рационално изпълнена“, обясни той.
„Мога да назова много имена и структури, които имат влияние. Публична тайна за нашите практики. Недоверието в администрирането на държавата води до недоверие във всички онези действия, които трябва да се предприемат и по отношение на прилагането на здравната карта“, добави Марков.

„Едва ли бихме стигнали до общо мнение на днешната среща, независимо че така събрани представляваме цялата болнична система в държавата, а и не можем да очакваме да сме еднакви. Сигурно е вярно, че една здравна карта, когато е създадена по един добър и правилен начин, би работила перфектно, но ние не вярваме, че това може да се случи, ние не вярваме, че ще имаме нормален механизъм на уреждане на въпросите в здравната карта“, коментира той преди срещата на Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата в здравеопазването, Българската болнична асоциация и Сдружението на областните болници в България за обсъждане на Националната здравна карта.
Според Марков и приемането, и неприемането на здравната карта в сегашния вид ще доведат до проблеми в системата.
„Факт е, че имаме повече болнични легла, отколкото реално се ползват. Проблемът не е в отделните болници, населени места, а е принципен и структурен. Без промяна в системата и само със здравна карта, нищо няма да постигнем“, беше категоричен той.
Марков посочи, че финансовият модел в здравеопазването създава основните проблеми в сектора.
„Ще пледираме за консенсус в здравеопазването, за промяна на финансовия модел, който продължава да създава проблеми. Необходим е консенсус и политическа воля, за да имаме стратегия, която да е приета от всички членове на обществото ни и която да води към по-добра организация на здравеопазването“, каза в заключение председателят на Българската болнична асоциация.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up