Петък, Октомври 18, 2019

stojcho katsarov 191x146Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние на НЗОК. Председателят на здравната комисия в Парламента изрази опасения, че някои „създават скандали, за да блокират подписването на рамковия договор”.

По зададените от министъра критерии, финансовото състояние на НЗОК продължава да е неясно. От пресцентъра на НЗОК изпратиха подробни разчети за дължимите суми. Председателят на Надзорния съвет и заместник министър на здравеопазването, обаче каза, че изнесените данни не са верни и ще назначи допълнителна проверка.
В тази ситуация лекарите трябва да решат дали да подпишат НРД или не.
От гледна точка на правилата и разпределението на парите, решението им няма почти никакво значение. Те така или иначе са предложени от НЗОК, която си създаде и законово право да ги наложи с еднолично решение, ако съсловните организации не са съгласни. С или без НРД правилата ще са такива, каквито НЗОК иска.
Решението на БЛС да подпише или не НРД има преди всичко политическо значение. То е знак за това дали съсловието харесва или не харесва водената здравна политика.
Формално погледнато Горанов е прав. Ако има неяснота около парите, НРД не бива да се подписва, докато всичко не се изясни. Най-притеснени от това трябва да са лекарите и зъболекарите. Никой не би искал да подпише договор, ако насрещната страна сама поставя под въпрос изпълнението на ангажиментите си по него. Ако НЗОК има 200 милиона лева дефицит, то заплащането на болничната и извънболничната помощ през 2018 година става критично ниско.
Как тогава да си обясним, че ръководството на БЛС иска да подпише договора, а Председателят на НС на НЗОК Жени Начева, която не прави нищо без санкцията на Горанов и Ананиев, също даде изявление, че няма проблем да се подпише НРД?
Изглежда обаче всички знаят, че изявлението на финансовия министър е по-скоро форма на натиск върху Управителя на касата проф. Плочев, отколкото реална загриженост за бюджета. Добрата новина за съсловието е, че в тази ситуация на объркване и противоречия на най-високо управленско ниво, политическото значение на решението на събора на БЛС нараства.
Делегатите на събора могат да се възползват от това, като поставят условие за подписване на НРД. Касата дължи на болниците 123 милиона лева. Съборът на БЛС спокойно може да постави като условие за подписване на НРД незабавното изплащане на дължимите още от 2015 година суми. Този път няма да е толкова лесно да му откажат.
Това не е шантаж или изнудване. Лекарите имат моралното право да поискат да им бъде платено за извършената от тях работа. Неморална е позицията на НЗОК, която години наред отлага плащанията или се прави, че проблемът не съществува.
Наред с това, БЛС може спокойно да се постави, като условие и другите разумни и обосновани искания, както на болниците, така и на общо практикуващите лекари и лекарите от специализираната извънболнична помощ.
Най-хубавото от всичко е, че лекарите не могат да загубят от такъв ход. Ситуацията е win-win. Ако не приемат условията им и не се подпише НРД, ще получат същите пари и правила, както и ако се подпише без условия. Могат само да спечелят, ако условията им бъдат приети изцяло или частично. При това този път сроковете притискат НЗОК и МЗ, а не БЛС.
Д-р Стойчо Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up